Digitalisering

FRA prickas för olaglig lagring

För nionde gången prickas Försvarets radioanstalt (FRA). Den här gången för hanteringen av känsliga personuppgifter.

Publicerad

Det är andra gången i år som FRA prickas av Statens inspektion för försvarsunderrättelser (Siun), skriver Metro. FRA har genom sin rätt att övervaka telefoni och internettrafik tillgång till omfattande information, men får inte lagra personuppgifter hur som helst.

Eftersom personuppgifterna är så känsliga har FRA en särskild personuppgiftslag, FRA-Pul, att förhålla sig till. Det är denna lag myndigheten nu två gånger brutit mot.

- Det är inte första gången de prickats för sin personuppgiftshantering. Det är oroväckande att regeringen samtidigt då, när man gång på gång hittar nya brister, väljer att utöka uppdraget, säger Maria Ferm, Miljöpartiets rätts- och migrationspolitiska talseperson, till tidningen.

Från myndighetens sida meddelar FRA:s informationschef Anni Bölenius att hon "sammantaget är trygg med att vi följer lagstiftningen" och att kritiken från Siun ska tas till vara i verksamheten.

Siun

  • Statens inspektion för försvarsunderrättelser, Siun, har i uppdrag att kontrollera underrättelseverksamheten som bedrivs av bland andra FRA och Försvarsmakten.
  • FRA har prickats nio gånger sedan 2010.