Digitalisering

Förundersökning om dataintrång läggs ned – Öppna skolplattformen satsar på fler städer

Christian Landgren. Foto: Jörgen Appelgren
Christian Landgren. Foto: Jörgen Appelgren
Stockholms stads skolplattform. Foto: TT
Stockholms stads skolplattform. Foto: TT
Foto: Pexels och skärmdump från Hjärntorget
Foto: Pexels och skärmdump från Hjärntorget

Stockholms stad polisanmälde de it-kunniga föräldrar som skapade en egen app för stadens skolplattform. Nu läggs förundersökningen ner, samtidigt som gänget bakom Öppna skolplattformen satsar på Göteborg – med målet att lansera en app inom två månader.

Publicerad

Uppdaterad

Historien om dikeskörningen för Stockholms stads skolplattform är vid det här laget välkänd. Staden gjorde en polisanmälan om dataintrång samtidigt som de programmerade om anrop för att utestänga de entreprenörer som ville skapa ett bättre alternativ till plattformens eget gränssnitt.

På måndagen kom dock beskedet att förundersökningen läggs ner, uppger polisen för Ny Teknik.

– Polismannen som utredde stadens polisanmälan mot oss tyckte därför att det var ganska konstigt att staden alls gick vidare med en anmälan. Stadens egen utredning, som gjordes i februari och som sedan hemligstämplades, visade nämligen att vår app inte hanterade personuppgifter. Personuppgiftshantering sker enbart i användarnas enheter, säger Christian Landgren, som är en av initiativtagarna till Öppna skolplattformen, till Ny Teknik.

Stockholms stad polisanmälde Öppna skolplattformen eftersom man menade att de kan ha begått dataintrång, brott mot dataskyddsförordningen och intrång i upphovsrätten. 

– Vi polisanmäler att man har hämtat ut uppgifter som man inte har tillstånd till att göra. Det är ett så allvarligt brott att vi inte kan se något annat än att vi måste polisanmäla, sade Stockholms stads utbildningsdirektör Lena Holmdahl när anmälan gjordes.

Överväger motanmälan

Att förundersökningen läggs ner ser Christian Landgren som odramatiskt. Däremot överväger han och hans kollegor att nu polisanmäla Stockholms stad.

– Vi tittar på att göra en motanmälan om förtal, eftersom staden i ganska så skarpa ordalag pratade om Öppna skolplattformen som olaglig, säger Christian Landgren.

I Göteborg är tongångarna däremot annorlunda. I en nyligen genomförd upphandling betonade staden önskemålet att tredjepartsaktörer ska kunna utveckla egna appar till plattformen. 

"Kravställt öppna gränssnitt"

– Göteborg har kravställt öppna gränssnitt så att det ska finnas förutsättningar för externa tjänster att hämta information på ett sätt som följer gällande lagstiftning kring personuppgifter, säger Per Wikström, digitaliseringschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg, till Ny Teknik.

Som Ny Teknik skrev i juni blev det företagen Unikum och Vklass som fick kontrakten med Göteborgs stad. Unikum tar hand om lärodelen för förskolan i Göteborg, medan bolaget Vklass får ta hand om motsvarande del för grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. 

Enligt Per Wikström pågår just nu kravgenomgång och diskussioner med leverantörerna om hur det hela ska fungera rent praktiskt när de nya lärodelarna sjösätts under 2022.

– Vi har olika tjänster som behöver knytas ihop med hjälp av en gemensam inloggning, och vår ambition är att detta ska kunna göras så enkelt och smidigt som möjligt för slutanvändarna. Här skulle Öppna skolplattformen kunna användas, men jag vill betona att vi inte har tagit något som helst beslut ännu, säger Per Wikström.

Målet: Lansering inom två månader

Personerna bakom Öppna skolplattformen väntar dock inte in 2022 utan planerar att ge sig i kast med den befintliga versionen av skolplattformen i Göteborg. Målet är att lansera en fungerande app redan inom två månader, säger Christian Landgren.

– Våra kontaktpersoner på Göteborgs stad är väldigt positiva till Öppna skolplattformen och har sagt sig vara villiga att hjälpa oss att få tillgång till alla data som vi behöver för att få appen att fungera på Sveriges andra framsida, säger Christian Landgren.

Öppna skolplattformen bygger på två delar; Dels en presentationsyta, alltså det som slutanvändaren ser i appen, dels ett inbäddat API som fungerar som en adapter som ”tvättar” data från skolplattformen innan det visas upp på presentationsytan. 

Ger möjlighet till samarbete

– Detta bygger vi för Göteborgs befintliga system, men med målet att det även ska fungera för det nya system som införs 2022. Enklaste sättet för oss att bevisa det är att ta fram en app som funkar. Det ger oss dessutom möjligheten att samarbeta oss fram – i motsats till Stockholm där man började med att försöka stoppa oss, säger Christian Landgren.

Nyligen sökte Öppna skolplattformen på Twitter efter Göteborgsbaserade volontärer som har barn i Göteborgs skolor, och genomslaget blev rejält. 

– De flesta av oss är baserade i Stockholm och eftersom vi inte kan se informationen annat än för våra egna barn så behöver vi hjälp av utvecklande föräldrar i Göteborg. På kort tid har vi nu fått 5-6 Göteborgsbaserade personer som sagt sig villiga att hjälpa till. Det känns jättehäftigt och vi tackar ja till all hjälp som vi kan få, säger Christian Landgren.