Digitalisering

Försvarsutskottet ser allvarligt på it-attack

”Klart att en påverkan alltid är allvarlig”, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) om it-attacken mot Försvaret. Foto: Pontus Lundahl / TT
”Klart att en påverkan alltid är allvarlig”, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) om it-attacken mot Försvaret. Foto: Pontus Lundahl / TT

Riksdagen ser allvarligt på uppgifterna om en attack mot ett av försvarets it-system. Försvarsutskottet begär nu information om incidenten från regeringen.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Försvarsmakten har fått stänga ned sitt övningsnätverk Caxcis tills vidare sedan det utsatts för avsiktlig "yttre påverkan". Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) uppger att om uppgifterna om en IT-attack stämmer har det drabbat en av de viktigaste delarna i Försvarsmakten just nu, övningsverksamheten.

– Det är klart att en påverkan naturligtvis alltid är allvarlig, säger han.

Widman hoppas få mer information om händelsen på tisdag då försvarsminister Peter Hultqvist (S) ändå ska komma till utskottet. Enligt uppgifter i medier har regeringen fått information om det inträffade från Försvarsmakten.

Försvarsmakten är förtegen om händelsen. Presschefen Philip Simon vill inte gå in på om den yttre påverkan på systemet handlar om till exempel ett dataintrång eller en attack för att slå ut systemet.

Simon uppger att det inträffade inte har någon betydelse för försvarets operativa verksamhet och att övningsnätverket inte innehåller någon hemlig information. Däremot ska nätverket bland annat användas vid den stora försvarsmaktsövningen Aurora 17 i september.

– Det systemet eventuellt skulle ha använts till nu när det är nedstängt löser vi på andra sätt. Och det påverkar inte Auroraövningen, säger Simon.

TT: Är det vanligt att Försvarsmakten utsätts för it-attacker?

– Min uppfattning är att det inte är särskilt vanligt, säger Simon.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman har svårt att svara på hur bra Försvarsmaktens it-säkerhet är.

– Det är en fråga som inte kan ges något generellt svar. Försvarsmakten har en väldigt omfattande verksamhet och jag antar att säkerheten varierar beroende på vilken del av verksamheten man befinner sig i, säger han.

– Men låt mig säga att de rapporter som försvarsutskottet får in när det gäller it-säkerhet, och som i första hand kommer från Riksrevisionen, där har inte Försvarsmakten varit någon särskilt utpekad myndighet.

Gilla Ny Teknik på Facebook!