Digitalisering

Försvarets dator användes för it-attack

Flera svenska mediesajter hackades. Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press
Flera svenska mediesajter hackades. Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Försvarsmaktens server utnyttjades 2013 i en överbelastningsattack mot amerikanska banker för att slå ut deras IT-system.

Publicerad

Fortfarande kan tusentals svenska servrar användas i liknande attacker.

I den så kallade ddos-attacken slogs webbsidorna hos alla stora amerikanska bankföretag ut. Incidenten uppmärksammades stort och utreddes av FBI.

Först sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) larmat om säkerhetsluckan i Försvarsmaktens server åtgärdades den, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har normalt bra koll på våra grejor. Detta misstag handlar om den mänskliga faktorn, vi har mycket folk som genomför drift. Det är viktigt att komma i håg att detta inte är en sårbarhet som går att utnyttja för att ta sig in i Försvarsmaktens IT-system, säger Dan Eriksson på Försvarsmakten.

Nu visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort att svenska myndigheter fortfarande kan användas för liknande angrepp.

Nästan 14 000 servrar på bland annat universitet och statliga myndigheter är felaktigt inställda och har därmed samma sårbarhet.

– De som har denna typ av servrar borde se över dem. Överbelastningsattacker är ett allvarligt problem. Sådana här maskiner utnyttjas i stor utsträckning, säger Robert Jonsson på MSB.