Digitalisering

Först till kvarn för europeiska städer: EU vill pröjsa för fritt wifi

Foto: Richard Isaac / REX
Foto: Richard Isaac / REX

1.000 europeiska städer har möjlighet att få motsvarande 151.257 kronor i ekonomiskt stöd för att erbjuda gratis wifi i offentliga miljöer och byggnader.

Publicerad

Under tisdagen bjöd EU:s verkställande organ, Europeiska kommissionen, in kommuner från hela EU samt Norge och Island för att enligt principen först till kvarn anmäla sitt intresse för ett bidrag från kommissionen om 15.000 euro för att sätta upp gratis wifi.

Utbetalningarna är en del i den större satsning Europeiska kommissionens president Jean-Claude Juncker presenterade i september 2016. Målsättningen är att öka tillgången av höghastighetsinternet och stärka konsumentskyddet inom digitala sektorn.

De kommuner som får del av EU-pengarna åtar sig att erbjuda reklamfria nätverk som är gratis att använda under minst tre år. Medlen får inte användas till att stärka redan befintliga nät, utan ska användas till wifi-nät på de ställen där fri uppkoppling saknas. Satsningen pågår fram till 2020 och den första utdelningen kommer följas av ytterligare fyra ansökningstillfällen. Budgeten totalt är satt till 120 miljoner euro och beräknas räcka till mellan 6.000 och 8.000 kommuner.

Under tisdagen bjöd EU:s verkställande organ, Europeiska kommissionen, in kommuner från hela EU samt Norge och Island för att enligt principen först till kvarn anmäla sitt intresse för ett bidrag om 15.000 euro för att sätta upp gratis wifi.

1000 europeiska städer har möjlighet att få motsvarande 151 257 kronor i ekonomiskt stöd för att erbjuda gratis wifi i offentliga miljöer och byggnader.