Miljö

Forskning: nordiska klimatet perfekt för solceller

Foto: Kestasn
Foto: Kestasn

Kostnad och väderlek gör svenskar skeptiska till att installera solcellspaneler. Men nu visar forskning att vårt nordiska klimat kan vara idealiskt.

Publicerad

Vid årsskiftet höjde regeringen bidraget för solcellspaneler från 20 till 30 procent av kostnaden, och satsningen har gett resultat. Under 2017 har det utbetalade stödet ökat med hela 400 procent. I pengar handlar det hittills om cirka 160 miljoner kronor.

Många svenskar skeptiska

Trots fallande priser rör det sig fortfarande om en ganska stor investering för husägaren – och många svenskar är skeptiska till att installera solcellspaneler på våra breddgrader. Men nu visar en studie från det norska forskningsinstitutet SINTEF att vårt nordiska klimat faktiskt kan vara idealiskt för solceller.

Forskarna installerade solcellerna i klimatkammare, som vanligtvis används för materialtester. Under sollampor simulerades en rad förhållanden, och undersökningen visade att kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Det beror på att cellerna får en mer fördelaktig arbetstemperatur. I kontrast gör allt för varma förhållanden att cellerna drabbas av energiläckage.

– Vårt experiment visar att solceller fungerar väldigt väl under nordiska klimat- och väderförhållanden. Till detta visade beräkningar utförda av the European Technology and Innovation Platform PV (ETIP-PV/etip-pv.org) att det från dag 1 är ekonomiskt lönsamt att investera i solgenererad el, under förutsättning att du förbrukar den själv. Då utgår vi från en anläggning på 1MWp, och räknat med att räntorna ligger kvar på sin nuvarande nivå, säger Eivind Øvrelid forskningsledare vid SINTEF till Phys.org.

Solstrålningen lika bra vid regn

Till detta konstaterar undersökningen att solstrålningen vintertid kan vara mycket intensiv, inte minst då den reflekteras mot ett snötäcke. Något som förvånade forskarna var hur väl solcellerna kunde hantera regn. Vid lätt nederbörd var resultaten väldigt bra.

– Solstrålarna passerade helt enkelt genom regnet. Det hade ingen inverkan på mängden av inkommande strålning. Samma sak hände när cellerna var täckta av ett islager, säger Eivind Øvrelid.