Miljö
Forskarnas upptäckt: Mikroplast i dricksvatten
En amerikansk studie visar att mikroplast finns i kranvatten på flera håll i världen. Men vattenexperter i Sverige tonar ner riskerna.
Mikroplast i haven är ett känt problem. Nu har små plastfragment även upptäckts i kranvatten.
Studien har genomförts forskare vid vid University of Minnesota School of Public Health på uppdrag av Orb Media.159 vattenprover har analyserats från drygt ett dussin städer världen över.
Resultatet visade att mikroplast fanns i 83 procent av proverna. I USA hittades plast i 94 procent av proverna. Där fanns plastfragment till exempel i vatten från Trump Tower och kongressbyggnaden.
Näst högst andel plastförorenade prover hade Libanon och Indien.
Europeiska länder hade den lägsta andelen förorenade prover med 72 procent. Här testades kranvattnet i till exempel Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
I genomsnitt hittades 4,8 plastfragment i varje 500 milliliters vattenprov från USA. I Europa var motsvarande siffra 1,9.
Livsmedelsverkets dricksvattenexpert Per-Erik Nyström känner inte till några liknande studier som har gjorts i Sverige. Men han är inte så oroad över resultaten i den amerikanska studien.
-– Mälarens vattenvårdsförbund har gjort mätningar i Mälaren och Vättern och där såg man betydligt lägre halter än i den amerikanska studien. Men det här är en fråga man måste hålla ögonen på, säger han.
Kerstin Magnusson, som forskar på IVL Svenska miljöinstitutet om mikroplast, påpekar också att den amerikanska studien inte har publicerats i en vetenskaplig tidskrift och därför inte har gått igenom sedvanlig granskning.
– Medias respons på studien är för uppblåst. Det är väldigt tveksamt om detta är ett stort och allvarligt miljöhot. Sedan är det klart att man inte vill ha plastpartiklar i vatten. Men det är en annan sak. De hör inte hemma där. Men partiklar i den koncentrationen är knappast en hälsofara, säger hon.
Den europeiska branschorganisationen för drickvattenproducenter, Eureau, säger dock i en skriftlig kommentar att man tar de amerikanska resultaten på stort allvar och påpekar att mer forskning behövs på hälsoeffekterna av mikroplast i mat och dricksvatten.
”En sak är klar: vi måste minska volymerna av mikroplast som släpps ut i naturen. Vi arbetar med EU-institutioner och andra för att åstadkomma detta,” skriver organisationen.
Enligt Orb Media kan mikroplasten i kranvattnet komma från flera olika källor, till exempel syntetiska kläder som tvättas i tvättmaskiner, vattenverk som själva släpper partiklar, eller hushållsrör.
The Guardian konstaterar att det är ett mysterium hur mikroplasten hamnar i kranvattnet, men att en uppenbar källa är luften, eftersom slitage av kläder och mattor kan ge ifrån sig plastpartiklar. Dessutom är torktumlare en möjlig källa eftersom torktumlare i USA vanligtvis ventilerar till utomhusluften.
– Utan vatten har vi inte liv. Det finns nästan inget viktigare än att skydda vattnet, säger Sherri Mason, forskare på State University of New York, till Orb Media.
Hon uppmanar beslutsfattare och forskare att börja fundera på hur mikroplasten i vattnet kan åtgärdas.
– Låt oss börja tänka på hur vi kan ta tag i det här, i stället för att vänta på all data och sedan blir det för sent, säger hon till Orb Media.