Samhälle

Forskare varnar för jättemammutvirus

Forskarna varnar för spridning av mammutvirus när den ryska permafrosten tinar. Foto: Alamy
Forskarna varnar för spridning av mammutvirus när den ryska permafrosten tinar. Foto: Alamy

Dödliga virus har frigjorts i samband med att den ryska permafrosten tinat. Nyligen dog ett barn och 1 200 renar i mjältbrand.

Publicerad

Forskare varnar nu för spridning av mammutvirus, mjältbrand och smittkoppor.

I slutet av juli dog ett barn och minst 25 människor insjuknade i mjältbrand på Jamalhalvön i västra Sibirien i Ryssland. Dessutom dog 1 200 renar i utbrottet.

Orsaken till att smittan bröt ut tros vara en gammal begravningsplats för mjältbrandsdöda djur, som fram tills nu legat under permafrosten.

Men på grund av klimatförändringar och det varma vädret har isen tinat, och till följd av det har mjältbrandsporerna frigjorts, rapporterar AFP.

Nu varnar forskare för att andra dödliga smittor, som daterar ända tillbaka till istiden, kan spridas på nytt. Den stora skräcken är ett mammutvirus, men även den extremt smittsamma sjukdomen smittkoppor.

– Vi hade smittkroppsgravar längst upp i norr i slutet av 1800-talet och forskare har upptäckt nya gigantiska virus i mammutar (som legat begravda i marken), säger Viktor Maleyvev, biträdande chef på Rysslands centrala forskningsinstitut för epidemiologi, till AFP.

Enligt Maleyvev måste mammutviruset studeras mer innan man vet hur farligt viruset är. Men en sak är säker: klimatförändringar kommer att föra med sig många fler virus-överraskningar.

– Jag vill inte skrämma någon, men jag tycker att vi ska vara beredda på det.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tonar ned farhågan för en ny epidemi av smittkoppor.

– Smittkoppor är mycket känsligare: de tål inte att tinas och frysas om vartannat. Viruset som ligger i en död kropp blir ganska snabbt inaktivt och dör, säger han till TT.

I Sverige har flera djur under sommaren dött i mjältbrand på Omberg i Östergötland. Utbrottet kopplas till nedgrävda djurlik.

– Mjältbrandsbakterier är mycket speciella, de kan gå in ett sovstadie i årtionden. Men på grund av att man har rört runt i marken har de vaknat till liv. Det är i princip vad som har skett i Ryssland.

Gilla Ny Teknik på Facebook!