Samhälle

Forskare uppmanar: Inför fler restriktioner inför skolstarten

Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndigheten gör fel bedömning om barns smittsamhet, skrev 26 forskare på DN Debatt i lördags. Tegnell: ”Forskarna drar fel slutsats.”

Publicerad

Enligt forskarna finns det nu data från Sydkorea, USA och Israel som styrker att barnen är smittsamma – och data från Sverige som styrker att barnen kan bli allvarligt sjuka.

De resonerar även kring att de svenska smittofallen dalat sedan skolorna stängde, och anser att oron för en ökad smittspridning inför skolstarten är befogad.

”Eftersom barn är smittsamma, kan bli allvarligt sjuka, och det i dag är oklart hur också en mild infektion påverkar deras framtida hälsa, bör vi redan vid skolstart vidta åtgärder för att hålla smittan nere”, skriver de.

De 26 forskarna, bland dem Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och Claudia Hansen, biträdande professor i global hälsa, är medlemmar i Vetenskapsforum covid-19, en organisation med syfte att sprida vetenskapligt baserad kunskap i den pågående pandemin.

Forskarna föreslår bland annat att munskydd ska bäras i skolan, att idrotten ska hållas utomhus, att måltider ska ätas klass för klass och gruppundervisning undvikas. De föreslår även att barn i familjer där någon tillhör en riskgrupp ska tillåtas få hemundervisning – och uppmanar föräldrar att förse sina barn med munskydd oavsett rekommendationer.

”Det är nu, när smittotalen är relativt låga, som vi har en andra chans att ta kontroll över epidemin”, skriver de.

Anders Tegnell: De drar fel slutsats

Statsepidemiolog Anders Tegnell anser att de forskare som oroas över barns smittsamhet övertolkar data från studier.

– De drar en felaktig slutsats, barn smittar väldigt sällan vuxna, säger Anders Tegnell till TT.

De 26 forskarna resonerar i en debattartikel i DN och menar att vi bör vara oroliga för barns smittsamhet inför skolstarten. Men enligt Tegnell har de övertolkat datan från den israeliska studie man hänvisar till.

Han säger att han har varit i kontakt med forskarna bakom den israeliska studie som artikelförfattarna hänvisar till. De 26 forskarna skriver att antalet fall sköt i höjden i Jerusalem tio dagar efter att man återöppnat skolorna och andra delar av samhället den 17 maj, men det är en felaktig slutsats att säga att det var skoleleverna som drev på pandemin, menar Anders Tegnell.

– Det är inte skolöppningen och elever i skolan som drivit pandemin, det är att övertolka data, säger Anders Tegnell.

Forskarna listar en rad åtgärder inför skolstarten men flera av dem är sådant som Skolverket redan rekommenderar framhåller Tegnell. Flera skolor anpassar barnens schema för att minska trycket i kollektivtrafiken.

Forskarna vill också att både lärare och elever bär munskydd för att minska smittspridningen.

– Skolan är ingen optimal miljö för munskydd, av rent praktiska skäl. Jag är tveksam till effekterna av det, säger Anders Tegnell.

”Farligt tro att munskydd är räddningen”

Både Norge och Finland har fattat beslut om rekommendation att bära munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det inte går att upprätthålla avstånd till andra personer. I Danmark blir det ett krav med munskydd i kollektivtrafiken från och med den 22 augusti.

– Det är länder som har en uppåtgående trend, helt säkert vill man inte gå tillbaka till lockdown i Danmark och hoppas på att munskydd ska ge viss effekt, säger Anders Tegnell.

Det är däremot inte aktuellt för Sverige att införa en nationell rekommendation om munskydd, håller statsepidemiologen fast vid.

– Vi följer såklart utvecklingen. Jag tror att det är väldigt farligt att tro att munskydd är räddningen, när det är avstånd mellan personer som är det.