Säkerhet

Forskare protesterar mot hårdare Facebookregler

Facebook delar för lite information om användarna. Det tycker forskare från hela världen, som protesterar mot den nya integritetspolicyn som de anser gör deras forskning omöjlig.

Publicerad

Forskare har tidigare kunnat använda data från Facebook och andra sociala medier för att studera olika grupper och vilken inverkan sådana plattformar har på medier och samhälle.

Initiativtagaren Anja Bechmann, forskningsledare vid universitetet i Århus, säger till DR att tusentals forskare upplevt att deras verktyg slutat fungera sedan Facebook stängt av tillgången.

– Jag försöker visa att det finns många bra bidrag till samhället som kommer ur att det finns tillgång. Så för samhället betyder det här en stor kunskapsförlust.

Försvårar forskning

Forskarna har sammanställt en lista över vetenskapliga artiklar som inte skulle existera utan insamling av data från sociala medier och i ett öppet brev uppmanar man Facebook och andra plattformar att ge forskare tillgång till information.

Facebook har inlett samarbete med forskare, men kritikerna anser att urvalet är för snävt, vad gäller både forskningsområden – val och demokrati – och forskare – huvudsakligen från USA.

Det har inte varit några problem med att få forskare att skriva under uppropet, säger Anja Bechmann.

– Det här är inte specifikt för ett enda land. Det slår mot hela världen och är ett jätteproblem i hela världen och över många forskningsområden.