Populärteknik

Forskare hackade smarta högtalare med laserpekare

Med en laserpekare och ett teleobjektiv har forskare lurat en smart högtalare i en byggnad cirka 70 meter bort att öppna en garagedörr.

Publicerad

”Ok Google, öppna garagedörren”. När din egen smarta högtalare hör kommandot gör den förhoppningsvis precis vad du har bett den om. Men nu avslöjar forskare från Tokyo och University of Michigan att obehöriga kan lura andras smarta enheter att göra samma sak genom att rikta en laserpekare mot enhetens mikrofonport, berättar Engadget.

Utgångspunkten är att mikrofoner omvandlar ljud till elektriska signaler.

Inuti smarta enheters mikrofoner finns en liten platta som rör sig när det nås av ett ljud. Men plattan kan också reagera på ljus, om det riktas direkt mot det. Det här har forskarna utnyttjat. En laserstråle kan på håll återskapa den rörelse som ett kommando ger upphov till. Det omvandlas då till elektriska signaler som enheten förstår som ett verkligt uppdrag.

Forskarna har bland annat gjort försök där en laserstråle förstärkt av ett teleobjektiv riktades mot mikrofonporten i en Google Home-enhet i en helt annan byggnad, 70 meter bort. Lasern motsvarade röstkommandot ”Ok Google, öppna garagedörren”. Och den smarta högtalaren gjorde just det. Det hela ska enligt forskarna ha varit rätt enkelt.

Med laserteknik har forskarna lyckats lura: Google Home/Nest, Echo Plus/Show/Dot, Facebook Portal Mini, Fire Cube TV, EchoBee 4, iPhone XR, iPad 6th Gen, Samsung Galaxy S9 och Google Pixel 2. Men det var lättare att ta över smarta högtalare på långt håll än andra enheter, förklarar forskarna.

Google, Apple, Amazon, Tesla och Ford har alla informerats om problemet, som tycks sakna en snabb och enkel lösning. Enligt forskarna skulle det krävas en ny utformning av mikrofonerna.

De förklarar sina försök närmare här.

I Youtube-videon nedan kan du se hur en Google home-högtalare tar emot ett ”Ok Google”-kommando från en laserpekare i en helt annan byggnad: