Innovation

Forskare gör dig till barbiedocka

Vill du veta hur en jätte upplever världen, eller hur det är att vara liten som en barbiedocka. Forskare vid Karolinska institutet har tekniken som lurar din hjärna.

Publicerad

Tänk om du skulle förvandlas till en barbiedocka under sömnen. Frågan är hur du kommer att uppleva den när du vaknar; är det du som blivit pytteliten eller har du hamnat i en enorm värld befolkad av jättar? Henrik Ehrsson och hans kollegor vid Karolinska institutet har svaret. Med hjälp av speciella vr-glasögon har de fått försökspersoner att uppleva hur det är att vara en pytteliten eller en fyra meter lång docka.

- När man är jätteliten upplever man världen som enorm, och vice versa, säger Henrik Ehrsson.

Han och hans kollegor har studerat rumsuppfattningen hos försökspersoner genom att de fick uppskatta storleken på olika kuber, och genom att de efter experimentet fick promenera fram till kuberna med stängda ögon. Resultatet visar att illusionen av att ha en liten kropp leder till en överskattning av storlekar och avstånd och tvärtom.

Ett sätt för hjärnan att bedöma storlek är genom jämförelse; om en människa står bredvid ett träd uppfattar vi direkt bådas storlek. Men enligt forskarna tycks känslan av den egna kroppen fungera som en grundläggande referens.

– Trots att man mycket väl vet hur stora människor är leder illusionen till att andra människor uppfattas som jättar, det är en väldigt underlig upplevelse, säger Henrik Ehrsson.

Studien visar att det är av fullt möjligt att skapa en illusion av kroppsbyte till extremt små eller stora artificiella kroppar, något som forskarna menar kan få stor praktisk betydelse.

– I princip kan man framkalla en illusion av att vara en mikroskopisk robot som utför operationer i människokroppen, eller en jättelik robot som reparerar ett kärnkraftverk efter en olycka.

Studien publiceras i den vetenskapliga onlinetidskriften Plos one.