Populärteknik

Forskare: Det är Youtubes fel att plattjordarna blir fler

Plattjordarna blir allt fler och Youtube bär skulden. Det anser forskare som djupintervjuat personer som är övertygade om att jorden är platt.

Publicerad

Varför är horisonten platt och alltid i ögonhöjd? Jo, för att jorden inte alls är en sfärisk planet. Så kan ett av ”bevisen” för övertygade plattjordare se ut. Nu har forskare vid Texas Tech University granskat var konspirationsteoretikerna får sitt bränsle ifrån – och varför de blir fler, rapporterar the Guardian.

Filmplattformen Youtube bär skulden, är forskarnas slutsats efter djupintervjuer med 30 plattjordare som deltagit på världens största konferenser för ämnet – först i Raleigh, North Carolina, 2017 och därefter i Denver, Colorado, förra året. Lite mer specifikt synes det vara Youtubes algoritmer för visningar av relaterat material som lett in människor som tittat på filmklipp om en konspirationsteori på plattjordarnas videor.

Fler blir plattjordare av Youtubes algoritmer

Vanligen hade de intervjuade tittat på filmer om terrorattacken 9/11, om skolskjutningen på Sandy Hook, eller om Nasa verkligen tog USA till månen – och därefter tittat vidare och låtit sig övertygas av plattjordarnas teorier. Mest populär var plattjordsvideon ”200 proofs Earth is not a spinning ball”.

– Det finns mycket användbar information på Youtube men också mycket som är felaktigt. Deras algoritmer gör det enkelt att ramla ner i kaninhålet, genom att presentera information för personer som kommer att bli mer mottagliga, sa Asheley Landrum, som ledde forskningen vid Texas Tech University.

Landrum presenterade studien på American Association for the Advancement of Science i Washington DC och sa där att det i sig kanske kan tyckas harmlöst att gå runt och tro att jorden är platt.

– Men den kommer förpackat med en generell misstro mot institutioner och myndigheter, konstaterade hon, enligt the Guardian.