Populärteknik

Forskare: Att prova en cigarett kan leda till beroende

Enligt en ny studie om cigarettanvändning uppger att majoritet att de fick ett sug efter tobak efter att bara ha provat att röka en gång.

Publicerad

Forskare från Queen Mary University, London, har nyligen genomfört en studie om nikotin och tobak. De analyserade resultaten från åtta undersökningar som rör rökvanor i engelsktalande länder.

De kom fram till en överraskande slutsats. En enda cigarett räckte för att leda till ett beroende för minst 69 procent av personerna i undersökningarna. Mer om forskningen kan du läsa här.

Genom att kombinera resultaten från olika forskning, tre från USA, tre från Storbritannien, en från Australien och en från Nya Zeeland så fick de tillgång till 216 000 individers svar.

I genomsnitt erkände 60 procent att de en gång provat en cigarett. Hur många som sedan gick vidare och blev dagliga rökare varierade stort. I bland annat USA svarade 50 procent att de blev rökare (lägst), medan i till exempel Storbritannien blev 82 procent rökare (högst). Medeltalet när man slog ihop alla resultat landade på 69 procent.

Även om det kan tyckas naturligt att resultaten mellan de olika undersökningarna skiftar så är det ändå anmärkningsvärt många i Storbritannien som uppgett att de utvecklat en rökvana, jämfört med de andra länderna.

Forskarna är dock tydliga med att den här typen av undersökningar som grundar sig på självrapportering kan vara opålitliga, eftersom människor tenderar att fara med osanning, eller glömmer.

– Det är möjligt att någon som har ett helt liv av ickerökning provade att röka som barn, men har glömt eller bara anser att det inte är viktigt nog för undersökningen, säger Peter Hajek, professor i psykologi, till Guardian.

Siffrorna ovan kan tyckas vara höga, men man ska ha i åtanke att rökningstakten världen över minskar – särskilt bland unga som nu är mer benägna att prova en e-cigarett än en traditionell tobakspinne, enligt Michigan University.