Populärteknik

Flygmyndighet dementerar hackbara plan

En pilot och säkehetskonsult säger sig kunna ta över kommandot av ett plan med en mobilapp. Foto: Colourbox
En pilot och säkehetskonsult säger sig kunna ta över kommandot av ett plan med en mobilapp. Foto: Colourbox

Att ta kontrollen över ett flygplan med en mobilapp fungerar inte säger den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

Publicerad

Förra veckan påstod den spanska piloten och säkerhetskonsulten Hugo Teso att han kunde ta kontrollen över ett trafikflygplan med en mobilapp för Android.

På Hack In The Box Conference i Amsterdam visade han hur han med appen Plane Sploit lokalt kunde skicka signaler till ett flygplans Aircraft Communications Adressing and Reporting System, ACARS, som via kontrollenheten Flight Management System, FMS, bland annat styr autopiloten.

Med sin app kunde då Hugo Teso bland annat påverka planets flygriktning, höjd och fart, skriver Information Week.

Men nu hävdar flera myndigheter och företag att Hugo Tesos hack inte kan användas i praktiken.

"Det kan inte påverka certifierade system", skriver exempelvis den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA i ett uttalande som citeras av Information Week.

"I sin presentation använde han en pc-baserad träningssimulator vilket inte avslöjade några potentiella säkerhetsproblem i riktiga flygsystem", hävdar vidare European Aviation Safety Administration, EASA.

Även Honeywell och Rockwell Collins som tillverkar system av den typ som är aktuella dementerar möjligheten till hack som kan angripa deras apparater.

Information Week har förgäves sökt Hugo Teso men hans chef Roland Ehlies på den tyska konsultfirman N.Runs har kontaktat nyhetssajten via e-post:

"Luftfartsorganisationer och tillverkare av flygsystem har en djupare kunskap om hur de angripna systemen fungerar. Vårt syfte är att förmedla kunskap till dessa så att vi kan samarbeta för att förstå konsekvenserna av våra resultat och förhindra att andra säkerhetsproblem dyker upp".