Populärteknik

Flygförbud för Virgin Galactics rymdskepp

Den senaste modellen av Virgin Galactics rymdskepp. Foto: Virgin Galactic/MEGA
Den senaste modellen av Virgin Galactics rymdskepp. Foto: Virgin Galactic/MEGA

USA:s federala luftfartsmyndighet (FAA) stoppar företaget Virgin Galactics rymdresor. Flygförbudet gäller medan myndigheten utreder varför rymdfärden med miljardären Richard Branson den 11 juli avvek från den planerade banan.

Publicerad

”Virgin Galactic kommer inte att få flyga med Spaceshiptwo-farkosten igen innan FAA godkänner den slutliga rapporten om händelsen eller fastställer att frågor som rör missödet inte påverkar den allmänna säkerheten”, lyder ett uttalande från myndigheten.

Flygstoppet innebär ett avbräck för Virgin Galactic, som planerat för fullskalig rymdturism efter jungfrufärden den 11 juli.

Röd varningslampa

Händelsen, som tidskriften The New Yorker rapporterat om, inträffade efter avfärden från basen i delstaten New Mexiko. Piloterna fick först se en gul varningslampa och sedan en röd tändas, som indikerade att farkostens raketassisterade stigning inte var tillräckligt brant. Utan en korrigering skulle farkosten inte haft kraft att glida tillbaka in i sin planerade bana, och hela rymdfärden kunde gått i stöpet.

”Enligt flera källor inom företaget, skulle det säkraste sättet att agera på varningen varit att avbrytav, skriver The New Yorker.

Virgin Galactic förnekar att beslutet att fortsätta rymdfärden skulle haft något att göra med att företagets grundare Richard Branson satt i baksätet, och hävdar att vindar på hög höjd orsakade händelsen.

Svarade lämpligt

”Våra piloter svarade på ett lämpligt sätt på förändrade flygförhållanden precis som de blivit tränade att göra och i enlighet med våra fastställda rutiner”, svarar Virgin Galactic i ett uttalande.

Någon fara för allmänheten förelåg aldrig och hela avvikelsen varade endast under ett par minuter, hävdar bolaget.

2014 kraschade en av företagets rymdfarkoster. En pilot omkom och ytterligare en skadades.