Digitalisering

Flera linser i masken lurar vår hjärna

Ny Tekniks reporter Peter Ottjsö testar Hololens. Foto: Jörgen Appelgren
Ny Tekniks reporter Peter Ottjsö testar Hololens. Foto: Jörgen Appelgren

Vilken sorts dator måste du ha för att kunna använda Hololens? Svaret är: ingen.

Publicerad

Med kameror och sensorer förstår Hololens topografin i sin näromgivning, samt vilka objekt som är stilla eller rör sig där i. Det där är inget nytt, utan utgjorde fundamentet för Kinect, en annan pryl som Microsoft lanserade till spelkonsolen Xbox 360 för sex år sedan. Men två andra egenskaper hos Hololens är mer anmärkningsvärda.

Läs mer:

För det första: linserna. Det sitter flera linser mellan våra ögon och visiret och de lurar vår hjärna att tro att våra ögon ser virtuella objekt. När Google släppte Glass för några år sedan ritade den upp en skärm framför oss. Så sker inte med Hololens.

– Den projicerar inte en bild utan den projicerar ljuset som dina ögon behöver för att se en bild. Det är därför den måste ha flera olika linser. Man kan nästan säga att den programmerar dina ögon, säger Patrik Löwendahl på it-konsulten Avanade i Sverige.

Läs mer:

För det andra har Hololens en dator ombord, komplett med operativsystemet Windows 10. Externa processorer behövs alltså inte, lika lite som de sladdar som kan besvära när man använder dagens virtual reality-displayer. För de företag som använder den senaste Windows-plattformen hoppas alltså Microsoft att det ska bli enkelt att integrera Hololens-tekniken.

– Ta Skype till exempel. Om ditt företag använder Hololens måste de inte samtidigt investera i en helt ny kommunikationslösning utan kan använda Skype. Man kan ta i stort sett vilken Windows-applikation som helst, skruva på den lite och sedan köra den med Hololens, säger Patrik Löwendahl.