Säkerhet

Flera europeiska superdatorer hackade för att gräva krypto

Foto: TT/REX
Foto: TT/REX

Runt om i Europa har flera superdatorer blivit hackade. Anledningen påstås vara att gräva kryptovaluta.

Publicerad Uppdaterad

Hackerattacker kopplade till kryptobrytning är inte en ny företeelse. Men vad som har hänt den senaste tiden bland flera av Europas superdatorer är häpnadsväckande.

Archer som tillhör Edinburghs universitet, fem av datorerna i klustret bwHPC, och nu senast ett kluster vid Ludwig-Maximilians University i München, för att nämna några. Alla har de blivit hackade, och dessutom på liknande sätt, skriver Zdnet.

Enligt Cado Security har attackerna skett via kapade SSH-inloggningar som tillhör universitet i Polen, Kina och Kanada. Man har kommit åt dem genom att använda sig av malware-filer samt utnyttja samma sårbarhet. Hela angreppet ser ut att vara utfört på likartat sätt och Archer-attackerna ser ut att komma från kinesiska ip-adresser.

Zdnet skriver att hackarna vill åt superdatorernas kraft för att utvinna kryptovalutor. Men Cado Security varnar för att det också kan röra sig om ett sätta att komma åt eller störa andra länders forskning eftersom superdatorerna till stor del nu används i forskning om det nya coronaviruset.