Digitalisering

Flashback snabbt borta igen

Publicerad
Den kontroversiella webbplatsen Flashback blev natten mot måndagen rekordsnabbt bortkopplad från internet. Det var företaget Internet 5 som uppmärksammat att en av deras kunder upplåtit nätkapacitet åt Flashback och då blockerade Internet 5 genast det aktuella IP-numret.

Företaget Flashback Media Group har tidigare flera gånger råkat ut för att deras leverantör av nätkapacitet stängt av förbindelsen till internet. De stora bandbreddsaktörerna har satt press på sina kunder, de mindre återförsäljarna av nätkapacitet, där Flashback varit kund. Inför tydliga hot om att strypa all kommunikation har Flashback fått se leverantör efter leverantör backa från överenskommelserna.
Genom att varje gång skaffa en ny leverantör har dock Flashback åter kommit igång.

I söndags eftermiddag fick webbplatsen tillgång till nätet genom det nystartade internetföretaget Frambak Bakfram. Jan Axelsson, som driver Flashback, passade då på att skicka ut sitt nyhetsbrev till de 100 000 prenumeranterna. Men drygt 12 timmar senare var webbplatsen avstängd på nytt.

Magnus Näslund, vd på internetföretaget som gett bort kapacitet till Flashback säger att de känner till situationen och ville hjälpa Flashback att komma ut på nätet igen.
- Vi ville hjälpa dem tills de hittat en egen lina. Vi ser inga som helst problem med innehållet på Flashbacks webbplats. Problemet är istället hur leverantörerna har agerat gentemot Flashback, säger Magnus Näslund till Ny Teknik.

Utan förvarning, vare sig till Flashback eller till Magnus Näslund, stängde Internet 5 av internetförbindelsen natten mot måndagen. Jan Axelsson uppger att han tidigare varit i direktkontakt med Internet 5 för att få en offert från dem, men blivit nekad detta.
- Deras vd sa på min telefonsvarare att "de tyvärr inte kunde lämna någon offert till Flashback".

När Ny Teknik pratar med Internet 5s vd Björn Schröder på måndagen säger han att de inte nekat Flashback.
- Jag pratade in på telefonsvararen att de skulle kontakta mig. Vi har inte nekat dem, utan jag ville informera mig mera om deras verksamhet, säger han.

Det uppges också vara orsaken till att Flashback stängdes av.
- Vi vill veta mera om dem innan de släpps in i vårt nät. Vi måste ha kontroll på vad som finns i nätet så att det inte blir störningar. Det är intrångsförsök och liknande vi är rädda för i det här fallet, säger Björn Schröder.

Jan Axelsson anser det vara spekulationer utan grund:
- Vi följer svensk lag och rekommendationerna från den internationella organisationen Ripe. Om någon uppträder olämpligt, exempelvis skickar spam, så stänger vi av dem. Det har hänt tre gånger under alla år. Det finns inte mera brus hos oss än hos andra operatörer.

I sitt senaste nyhetsbrev pekar Jan Axelsson ut det socialdemokratiska kommunalrådet Björn Fries i Karlskrona och kommunmyndigheten där. Axelsson påstår att leverantörer på olika nivåer blivit ifrågasatta och också att leverantörernas kunder blivit ifrågasatta för deras affärer med ett företag som säljer nätkapacitet till Flashback.