Startup

Fidesmo: Smarta chip fixar kortlös vardag

Fidesmos teknik är inbyggd i svenska smartklockan Kronaby.
Fidesmos teknik är inbyggd i svenska smartklockan Kronaby.

Om Fidesmo får som de vill kommer vi inte ha plånböcker fyllda med kort i framtiden. I stället ska kontaktlösa chip fixa allt från betalningar till säkra inloggningar.

Publicerad

Företagets teknik är en kombination av ett chip och en programvaruplattform. Tillsammans gör de det möjligt att från en app i mobiltelefonen välja vilka funktioner som ska finnas på kortet. Det kan handla om engångslösenord för säkrare inloggning på nätet, om medlemskort i bilpooler – bilpoolen Sunfleet använder redan tekniken – eller färdbevis för kollektivtrafiken – vilket är på gång i Tyskland.

Men det som Mattias Eld är mest nöjd med, och som han också tror kommer vara det som banar väg för Fidesmos framgångar, är ett samarbete med betalkortsleverantörerna.

– Vi blir en så kallad token requester, precis som Apple, Android och Samsung Pay. Det innebär att en pryl med ett Fidesmo-chip går att använda för kontaktlösa betal-ningar. Det tror vi kommer vara det som driver använd‑ ningen, och som i sin tur får fler att vilja komma in i vår plattform, säger han.

Fidesmos chip går att bygga in i andra typer av produkter också: ringar, armband, klockor. Som i 33-listebolaget Animas Kronaby.

– På sikt är ambitionen att ett Fidesmo-märke ska sitta på kartongerna på samma sätt som en bluetooth- eller wifi-symbol, för att visa att produkten har den här funktionen, säger Mattias Eld.

Läs mer: Hela 33-listan

Fidesmo

Gör: Plattform för smarta chip.

Ort: Stockholm.

Startår: 2013.

Anställda: 8.

Omsättning: 34,6 tkr.

Riskkapital: Ja. Summa ej offentlig.

Huvudägare: Grundarna, 41:an Invest och Simon Josefsson.