Samhälle

"Fel slutsats att munskydd fungerar i skolan"

Att tro att munskydd är en effektiv åtgärd för att minska smittspridningen i skolan är att dra fel slutsats, skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson i ett svar på ett tidigare debattinlägg av bland andra professor Björn Olsen. Foto: JESSICA GOW / TT

Barn blir väldigt sällan svårt sjuka av covid-19 och att tro att munskydd fungerar i skolan är att dra fel slutsats. Det skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson i ett svar till de "26 forskarna" och deras inlägg i frågan.

Publicerad

Det var på Dagens Nyheters debattsida som 26 forskare – med professorerna Björn Olsen och Cecilia Söderberg-Nauclér i spetsen – nyligen argumenterade för att en rad åtgärder bör vidtas för att förhindra att smittspridningen av det nya coronaviruset tar fart på nytt nu när skolorna öppnar. Bland annat tycker forskarna att både lärare och barn bör bära munskydd.

Men Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, tycker att den bild forskarna målar upp är alltför mörk och präglad av överdrifter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här