Digitalisering

Farliga elprylar säljs på nätet

Ett enkelt sätt att granska elsäkerheten på begagnade prylar är att granska sladd och stickpropp, menar experten. Foto: TT
Ett enkelt sätt att granska elsäkerheten på begagnade prylar är att granska sladd och stickpropp, menar experten. Foto: TT

Skadade och hemmafixade elprylar riskerar att orsaka bränder och ge farliga elstötar. Hälften av de undersökta begagnade lamporna på Blocket brast i elsäkerhet när elinstallatörsorganisationen EIO undersökte saken.

Publicerad

Handeln med begagnade grejor på Blocket, Tradera och andra sajter bara växer. Inte minst gäller det äldre prylar. Inredningsdetaljer från till exempel 50- och 60-talen är populära.

Men enligt EIO brister elsäkerheten ofta på gammal elutrustning. Sladdarna blir med tiden torra och spröda, isoleringen kan vara avskavd och kopplingar kan vara trasiga så att det blir risk för kortslutningar och glappkontakt. I värsta fall kan metalldelar vara strömförande. Enligt försäkringsuppgifter orsakades över 100 bränder förra året av lampor och andra elgrejor.

EIO har låtit intervjua 250 personer som annonserat ut begagnade lampor på Blocket. Hälften av lamporna brast i elsäkerhet. Var tionde lampa hade två eller fler brister och var därför särskilt farliga. Var femte säljare hade gjort egna ändringar på lampan.

Enligt EIO:s elsäkerhetsexpert Joakim Grafström kan felaktigt gjorda ingrepp vara livsfarliga.

– Som konsument är det viktigt att förstå att el är en färskvara som måste ses över med jämna mellanrum. Ett enkelt sätt är att granska sladd och stickpropp, säger Joakim Grafström.

Gilla Ny Teknik på Facebook