Populärteknik

Fågelns svarta fjädrar förbluffar forskare

Paradisfågels svarta fjädrar får forskarna att häpna. Foto: IBL
Paradisfågels svarta fjädrar får forskarna att häpna. Foto: IBL

Paradisfåglarnas svarta fjärdrar är så ljusabsorberande att de utmanar material som är skapat av människan, enligt forskare.

Publicerad

I naturen brukar det vara en fördel att använda sig av ljusa, skarpa färger. Hos mindre djur är det en signal för att visa rovdjur att de är giftiga. Färgglada blommor lockar till sig insekter, och så vidare.

Men det finns en fågelart som flyger i en helt annan riktning: svarta paradisfåglar.

De är täckta av mjuka svarta fjädrar som absorberar så mycket ljus att det utmanar material skapat av människan.

När en hanfågel påbörjar sin parningsritual (som du kan se i spelaren nedan) höjer den sina vingar i en form som påminner lite om en kon. Då visas skarpt ljusblå fjädrar som omringas av ett ofattbart mörker.

Forskare vid Yale har nu tagit en närmare titt på dessa fjädrar av totalt mörker, och vad de upptäckte är närmast enastående. Resultatet är publicerat i Nature.

"Optiska mätningar visade att dessa fjädrar absorberar upp till 99,95 procent direkt ljus, en procentandel som är jämförbar med konstgjorda ultra-svarta material som används för att klä rymdteleskop", skriver forskarna bland annat.

"Vingarnas mikroskopiska struktur liknar också de som konstruerats av ingenjörer för att skapa det ultrasvarta material som används för att anlägga ljusabsorberande solpaneler", fortsätter de.

Evolutionen har alltså gett dessa fåglar de svartaste av svarta fjädrar för att lyfta fram sin skarpa ljusblå bröstkorg under parningsritualen. Och det verkar ju funka.