Samhälle

Facebook samlar data utan tillstånd

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Kay Nietfeld
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Kay Nietfeld

Mark Zuckerberg avslöjar att Facebook samlar data utanför sin plattform.

Publicerad

Facebooks vd Mark Zuckerberg har i veckan vittnat inför den amerikanska kongressen. Bakgrunden är såklart Cambridge Analytica-skandalen som de senaste veckorna skakat om världens alla Facebookanvändare. 

Som användare på Facebook ger man företaget rätt att använda ens data i marknadsföringssyfte. Uppgifter som sedan sålts för att användas vid studier, marknadsanalyser och målriktade annonser till exempel. Men nu verkar det som om Facebook även samlat in data om personer som inte är medlemmar i det sociala nätverket.

På en direkt fråga svarade Zuckerberg att företaget generellt samlar in data om personer som inte är Facebookanvändare, av säkerhetsskäl. Den republikanske representanten Ben Lujan påpekade då att Mark Zuckerberg tidigare sagt att alla användare kontrollerar sin egen data, men att han precis avslöjat att de samlar data från människor som aldrig gett samtycke eller tecknat ett sekretessavtal.

Något som fick den pressade vd:n att ändra sig och istället för säkerhetsskäl hävda att insamlingen sker för att förhindra att människor samlar in offentlig information.

Att Facebook samlar in data utanför sin egen plattform har väckt högljudda protester på nätet, inte minst från anhängare av #deletefacebook rörelsen. Hårddraget innebär det att det inte spelar någon roll om du är medlem på Facebook, om du raderat ditt konto eller aldrig haft en användare. Facebook har din data ändå.