Digitalisering

Facebook inte längre hetast

Facebook är inte längre det populäraste sociala mediet för tonåringar. Inte heller Instagram. Och förresten, har ni koll på Vine och Snapchat?

Publicerad

På ett år har andelen amerikanska ungdomar som rankar Facebook som ”det viktigaste sociala nätverket” nästan halverats. Från 42 procent förra hösten till dagens 23 procent.

Det rapporterar amerikanska Piper Jaffray.

Det betyder också att Facebook inte längre toppar den listan. Och det är första gången.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg tycker inte att han har några tonårsproblem. Han föredrar att räkna antalet tonåringar som har ett FB-konto. Och de blir bara fler.

Men hur många som ”gillar” FB är en annan femma, och viktigare för framtiden.

Intresset för Facebook har dalat hos ungdomar en tid. I stället är det Facebook-ägda Instagram som lockat mer. På ett år har andelen tonåringar som sätter Instagram högst gått från 12 till 23 procent.

Men det räckte inte för att toppa Piper Jaffrays lista.

Det gör i stället, kanske något överraskande, Twitter. Och det trots att tonåringarnas intresse för twittrandet minskat sedan i våras. För 26 procent av de 8 650 tillfrågade ungdomarna var ändå Twitter hetast.

Huffington Post, som rapporterar om undersökningen, tror att det finns ett antal nya heta appar som döljer sig i segmentet ”övrigt”. Det segmentet har vuxit kraftigt sedan i våras. Från 4 procent till höstens 17 procent.

Enligt Huffington Post är det sannolikt filmappen Vine och Snapchat  som döljer sig där.

Twitterägda Vine, som ofta jämförs med Instagram, lanserades i början av 2013. Korta filmklipp har snabbt blivit ett nytt att umgås med i sociala medier.

Med populära Snapchat-appen kan man skicka vidare foton som man inte vill ska spridas vidare.