Digitalisering

Facebook frös stöd till Wikileaksavslöjare

Administratörerna av Facebook anklagas för att ha frusit hemsidan ”savebradley”. Sidan stöder den amerikanske misstänkte Wikileaksavslöjaren och militären Bradley Manning.

Publicerad

Nätverket Savebradley har 10 300 supportrar på Facebook (<http://www.facebook.com/savebradley?ref=ts>) . Dessa jobbar för att hjälpa den fängslade amerikanska underrättelseanalytikern Bradley Manning.
Bradley Manning jobbade tidigare med informationsfrågor  i det amerikanska försvarets styrkor i Irak .
Han misstänk stå bakom flera stora avslöjanden om den amerikanska försvarsmakten på sajten Wikileaks och sitter sedan i juli i isoleringscell på militärbasen Quantico i Virginia i USA.
Bland dessa läckor finns videon Collateral Murder www.collateralmurder.com <http://www.collateralmurder.com> – som visar hur barn och journalister skjuts till döds av amerikanska militär på Bagdads gator –   och The Afghan War Diary (minst 80 000 dagliga rapporter om kriget i Afghanistan.) http://wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010

I tisdags slutade hemsidan att fungera sedan nätverket av Facebooks administratörer anklagats för att ha brutit mot serviceavtalet.
Stödmedlemmar som försökte sända in inlägg fick upp en pop-up-sida med uppgiften att länken var ”abusive” – vilket på svenska betyder ungefär grov eller förolämpande.
Efter att åtgärden twittrats om på internet, började Facebookssidan på onsdagen igen att fungera, skriver ansvariga för nätverket Savebradley.
 I dag, på fredag och i helgen drar nätverket igång en stor kampanj i de flesta stora amerikanska städer till stöd för Manning.
Plattformen Facebook ägs, enligt uppgift,  av dess grundare, amerikanen Mark Zuckerberg, samt till 1, 6 procent av dataföretaget Microsoft.