Säkerhet

Experterna: Så skyddar du dina Black Friday-prylar

Foto: Jessica Gow/TT, Claudio Bresciani / TT
Foto: Jessica Gow/TT, Claudio Bresciani / TT
Åsa Schwarz, chef för affärsutveckling och pr, Knowit Secure. Foto: Magnus Fond
Åsa Schwarz, chef för affärsutveckling och pr, Knowit Secure. Foto: Magnus Fond
Tina Lindgren, Informationssäkerhetsexpert på Combitech Foto: Combitech
Tina Lindgren, Informationssäkerhetsexpert på Combitech Foto: Combitech

Ökad cybersäkerhet är en smart present att unna sig själv. Här är experternas fem bästa säkerhetstips om du har köpt en ny smart mobil på rean.

Publicerad

Okej. Du har klickat hem hårda paket från årets Black Friday-rea. Kanske en ny surfplatta eller smart mobiltelefon.

Men innan du börjar installera en massa appar och logga in på diverse konton på din nya pryl behöver vi prata om en sak. Just det – det handlar om cybersäkerhet.

För finns det något bättre tillfälle att se över sina säkerhetsrutiner – och kanske börja med några nya – än när du har en helt ny leksak? (Ja, det är en retorisk fråga.)

Ett ordentligt lösenord

Om du bara ska göra en sak – vad är absolut viktigast att tänka på? Se till att ha ett ordentligt lösenord för telefonen. Det mesta av säkerheten hänger nämligen på det.

Tina Lindgren, Informationssäkerhetsexpert på Combitech, förklarar:

– Det spelar ingen roll om du krypterar telefonen om du slarvar med den grundläggande säkerheten. Exakt hur pass komplexa lösenorden behöver vara beror på informationen som du har på mobilen. Finns det känslig företagsinformation på telefonen är det bra att använda en lång kombination av tecken, bokstäver och siffror.

– När det gäller lösenord till privata enheter går det att delvis använda unika kombinationer av ord i långa fraser. På det sättet kan man skapa lösenord som är enklare att komma ihåg, samtidigt som de garanterar en hög säkerhet.

Glöm inte skärmlås

Men ett rejält lösenord hjälper föga om någon råkar komma över din upplåsta telefon i ett oövervakat ögonblick. Därför är det ytterst viktigt att också ha skärmlåset påslaget.

– Ställ in mobilen på att låsa sig så fort som möjligt. En bra siffra är trettio sekunder, säger Åsa Schwarz, chef för affärsutveckling och pr, Knowit Secure.

Så kallade lösenordshanterare – appar som ska fungera som supersäkra bankvalv för lösenord - kan vara ett bra sätt att samla och sortera dina olika inloggningsuppgifter. För ja, lösenorden måste vara unika.

– Att återanvända lösenord är ett av de vanligaste misstagen som folk gör. Lösenordshanterare kan hjälpa till med att slumpa fram unika lösenord med hög säkerhet, säger Tina Lindgren på Combitech

– Viktigt att tänka på är att vissa lösenordshanterare sparar alla data i molnservrar. Du bör därför göra en värdering av hur pass känslig informationen är. En lösenordshanterare kanske inte rätt ställe för att spara information om dina bankkonton, exempelvis, fortsätter hon.

Tvåfaktorsautentisering

Och om du inte redan använder tvåfaktorsautentisering är det hög tid att ta till det, uppmanar Tina Lindgren. Tvåfaktorsautensering innebär att man alltid behöver ange två uppgifter när du loggar in på ett konto. Oftast är det första ditt lösenord, och det andra är en kod i form av siffror och/eller bokstäver som skickas till en annan enhet som du litar på.

– Tvåfaktorsautentisering fungerar som ett extra skyddslager, och går att lägga till i tjänster som bland annat Facebook, Gmail och Dropbox. Det är ett snabbt och enkelt sätt att förbättra säkerheten.

Både Tina Lindgren och Åsa Schwarz på Knowit Secure lyfter fram hur viktigt det är att alltid installera nya uppdateringar av mobilens eller surfplattans operativsystem.

– Jag vet att minnet snabbt kan bli fullt men det här är viktigt eftersom det ständigt dyker upp nya sårbarheter som gör att du kan bli hackad eller angripen av virus. När det kommer nya uppdateringar, installera dem så fort som möjligt, säger Åsa Schwarz.

Här är säkerhetsexperternas bästa tips

1. Se till att använda ett rejält lösenord som antingen består av en lång fras av ord (för privat bruk), eller en kombination av siffror, bokstäver och andra tecken (till jobbmobilen).

2. Ställ in ett skärmlås på trettio sekunder eller kortare.

3. Återanvänd aldrig lösenord.

4. Börja använda tvåfaktorsautentisering, vilket fungerar som ett extra skyddslager.

5. Var noga med att uppdatera mobilen eller surfplattan när tillfälle ges.

6. Testa en lösenordshanterare för att samla alla viktiga lösenord på samma ställe.

7. Slå kryptering av Android-telefonen om inte tillverkaren har det som standard. Med Ios krypteras all data per automatik.

8. Ställ in så att det går att fjärradera allt innehåll på mobilen ifall den skulle bli stulen.

Fakta: Åsa Schwarz, Knowit Secure & Tina Lindgren, Combitech