Digitalisering

Expert: Globalt internetstrul visar hur sårbart internet är

Det tekniska problem som uppstod hos en av världens största teleoperatörer, amerikanska Century Link, har nu lösts, skriver företaget på Twitter. Men det inträffade visar tydligt hur sårbart internet är, enligt it-experten Siren Hofvander.

Publicerad

Problemet uppstod under söndagseftermiddagen och flera medier rapporterade om internetproblem världen över – även i Sverige. Century Link är ett av världens största telebolag och säljer kapacitet vidare till andra operatörer.

– Det här visar på hur sårbart internet faktiskt är, säger Siren Hofvander, it-säkerhetsexpert.

Och även om Century Link är relativt okänt i Sverige påverkades svenska sajter. Detta beroende på att företaget Cloudflare använder sig av Century Link som operatör och därmed drabbas av dess tekniska problem.

– Man kan säga att på samma sätt som jag kanske har Comhem som operatör, så har Cloudflare Century Link som operatör, säger Siren Hofvander.

Cloudflare erbjuder en slags sköld framför hemsidor från olika typer av attacker på nätet. Ligger operatören nere, får Cloudflare problem. Och får Cloudflare problem får hemsidan som företaget ska skydda också problem. För samtidigt som Cloudflare ska skydda hemsidor, är företaget också viktig för infrastrukturen för ett stort antal hemsidor världen över. När Cloudflare ligger nere kommer sidorna som använder sig av företagets tjänster automatiskt också att ligga nere.

– Cloudflare är en av de största aktörerna i världen. Och sårbarheten i internet är att det är så få liknande aktörer i världen. Så när ett av företagen ligger nere får stora delar av internet problem, säger Siren Hofvander.