Digitalisering

Ericssons seger över Xiaomi

Ericsson har stämt den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi för patentintrång i Indien. Xiaomi tvingas nu sluta med all försäljning i landet. <br/>- Vi har försökt tala med Xiaomi i tre år, skriver Ericsson i en kommentar till Ny Teknik.

Publicerad

Ericsson har stämt den kinesiska mobiljätten Xiaomi för patentintrång. Enligt den svenska mobiljätten har man upprepade gånger försök komma i kontakt med bolaget i Indien, utan att lyckas.

Domstolen i Delhi High Court har dömt i Ericssons favör och kräver att Xiaomi stoppar all försäljning, annonsering, tillverkning av produkter i Indien. Det rapporterar sajten di.se.

Xiaomi är ingen liten spelare längre. På bara tre år har den kinesiska tillverkaren blivit trea i världen på smarta mobiler.

Framgångsreceptet är avancerade, billiga mobiler som endast säljs via nätet.

Xiaomis Indienchef Manu Jain uppger för sajten SpicyIP att bolaget inte fått något besked från domstolen, men att man kommer att samarbeta med både domstolen och Ericsson för att lösa frågan.

-Det är orättvist att Xiaomi ska dra fördel av vår omfattande forskning och utveckling utan att betala en licensavgift för vår teknik, skriver Ericsson i ett uttalande.

-Efter mer än tre års försök att få igång en diskussion om licensavgiften för produkter som använde gsm-, edge, och umts/wcdma-standarden, fortsätter Xiaomi att svara på våra propåer..,och därför valde Ericsson, som en sista utväg, att gå till domstolen, skriver bolaget också.

Att Ericsson valde att stämma Xiaomi just i Indien förklarar bolaget med att "ett stort antal av Xiaomis produkter gör intrång i våra patent i Indien".Följ Ny Teknik på Facebook!