Digitalisering

Ericssonchefen tror på inopererade chip

Hans Vestberg. Foto: Ericsson Foto: Ericsson
Hans Vestberg. Foto: Ericsson Foto: Ericsson

Jag är säker på att om tio år har vi ett chipp inopererat kroppen som talar om vad som kommer att hända under det kommande dygnet, det säger Ericssonchefen i en intervju.

Publicerad

I Ericssons vision för 2025 ingår chipimplantat, uppkopplade hem och fjärrstyrda processer. Allt tack vare extremt snabba bredbandsuppkopplingar som 5g.

– Jag är säker på att om tio år har vi ett chip i kroppen som talar om vad som kommer att hända under det kommande dygnet, säger Hans Vestberg i intervjun med brittiska The Telegraph.

Han nämner också att han tror på patienter som har chipp implanterade för fjärrdiagnos. Och det kommer först att hända i länder som saknar en bra sjukvård.

Ericssonchefen är på besök i Storbritannien, och säger till reportern på the Telegraph att ”ni kan inte ha fler bilar i London. Om ni inte börjar digitalisera transportsystemet kommer trafiken bli helt omöjlig här”.

Vestberg exemplifierar med utvecklingen I Estland, där den estniska presidenten frågade medborgarna om han fick följa deras bilars rörelser under två veckor för att förbättra trafikflödet i Talinn. 80 procent gick överraskande med på förslaget. Många hade trott att folk skulle se det som ett intrång i den personliga integriteten.

Apropå detta säger Hans Vestberg att han räknar med att det kommer en tid när dagens Facebook-generation börjar fundera mer över vilka personliga saker de lägger ut på nätet.

– Och det kommer ett tillfälle någon gång under de kommande 15-20 åren då folk kommer att säga: "Detta är mina data, och jag delar med mig av dem till er eftersom ni kan göra något bra för mig”.

Han tillägger att de också kommer att kunna säga ”Jag delar inte med mig till er eftersom ni kopplar ihop det med reklam”.

I the Telegraph avslöjar Hans Vestberg också exakt hur han delar upp sin arbetstid: Hälften av tiden används för externa kontakter som kunder, aktieägare och media. En fjärdedel går åt till arbete med strategi och medarbetarutveckling. Resterande fjärdedel använder han för styrelsemöten och liknande frågor.

Att Vestberg använder ett excelark för uppdelningen av sin tid har Ny Teknik tidigare berättat om.