Digitalisering

En vitaminkur för Windowsmobiler

Windows Phone 7 är klart. Microsofts senaste operativ­system för mobiltelefoner har funnits på marknaden ett tag. Men med den första stora uppdateringen, Mango, fylls viktiga luckor i.

Publicerad

De som köpte en Windows Phone 7-telefon redan i våras har fått leva med en lång rad brister. Telefonerna har saknat svenskt tangentbord, svensk ordlista, möjlighet att klippa och klistra text mellan applikationer och att snabbt växla mellan de program som är i gång.

Med Mango-uppdateringen är allt detta åtgärdat och det känns som om Windows-telefonerna kan gå en match mot Android och Iphone. Jämfört med de telefoner som fanns ?i butik efter årsskiftet är de nya mycket snabbare att använda. Stöd för svenskt språk och de övriga nyheterna gör stor skillnad i den dagliga användningen. Möjligheten att skapa grupper med olika kontakter är ett annat sätt att effektivisera användningen. Med en grupp för de närmsta vännerna blir det till exempel enkelt att läsa deras senaste uppdateringar på både Facebook och Twitter.

Nya webbläsaren, Internet Explorer 9, är också bra.

Den som väljer Microsofts väg får en telefon med ett utseende som markant skiljer sig från både Android och Iphone. Ikonerna på startskärmen har fått ge plats för standardiserade ”brickor”. De fungerar som gen­vägar till favorit­apparna eller ­personerna som användaren ofta kommunicerar med. Men de kan också visa information om vad som finns ”bakom” brickan: antalet olästa mejl, senaste statusuppdateringen eller färska rubriker från nyhetsflödet.

Microsoft har lyckats få till ett operativsystem som känns nytt och fräscht och som innehåller mycket av det man som användare behöver från start.

Problemet är, som man kan vänta sig av ett nytt operativsystem, utbudet av program. Jämfört med dem som väljer en Iphone eller Android-lur har Windows Phone-användarna färre program att välja bland. Situationen förbättras inte av att Microsofts programbutik är svårare att göra nya upptäckter i. Framför allt Apples App Store har ett bättre användargränssnitt.

För och mot

Bra

  • Ett nytt, tilltalande utseende.
  • Bra integ­ration av Facebook och Twitter.
  • Bra webb­läsare.

Dåligt

  • Ett betydligt mindre programutbud än till Android och Iphone.
  • En programbutik som inte är lika lätt att hitta nya program i.