Digitalisering

E-julklappar väntas slå rekord

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Julklapparna kommer allt oftare i paket som har handlats via nätet. E-julhandeln, som redan är i gång, väntas slå nya rekord.

Publicerad

Redan nu har svenskarna köpt julklappar på nätet för drygt 1,2 miljarder kronor. Det är nästan hälften av den totala julhandeln på totalt drygt 2,4 miljarder kronor fram till den 21 november, enligt Postnord.

– Julhandeln på nätet har fått en flygande start hittills. Årets julhandel på nätet ser ut att slå alla rekord, säger Carin Blom, detaljanalytiker vid Postnord i ett pressmeddelande.

Svenskarna som har svarat i undersökningen uppskattar att de sammanlagt kommer att handla e-julklappar för 7,6 miljarder kronor.

Böcker, kläder och skor, leksaker och hemelektronik är de vanligaste julklapparna som köps i nätbutiker.

I hela Norden har julklappsinköpen på nätet hittills nått upp till 9,8 miljarder kronor i år, men väntas nå ett värde av 19,9 miljarder kronor innan julhandeln är över. Sverige väntas stå för den största summan av länderna 7,57 miljarder.

Norrmännen, som verkar vara ute i god tid, har hittills handlat för mest pengar på nätet, för 1,15 miljarder.

Undersökningen genomfördes den 16-21 november med TNS/Sifos webbpanel. 2 000 personer i Sverige deltog. I hela Norden har 8 291 personer deltagit.

Läs mer: