Digitalisering

E-deklaration kraschade Skatteverkets sajt

Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Intresset var stort – kanske lite för stort – när Skatteverket vid klockan sju i morse öppnade sin elektroniska deklarationstjänst. Direkt uppstod problem med att nå sajten.

Publicerad

Redan första minuten efter öppning var 12 000 personer inne på tjänsten för e-deklaration. Men många kom inte ens dit, det har varit svårt att nå sajten över huvud taget, eftersom så många ville in samtidigt.

– Det har hänt förut i samband med öppning. Man kan vänta en stund och försöka igen senare, säger Erik Lif Sjöcrona, pressekreterare på Skatteverket.

Personer kan också stoppas från att komma in på e-tjänsten då det finns en spärr för hur många som får vara inne samtidigt.

– Det är väldigt, väldigt många som vill gå in och titta på sin skatt, och vi har en spärr som gör att vi bara släpper in ett visst antal åt gången, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på myndigheten.

E-tjänsten har blivit mer populär för varje år. På premiärdagen i fjol året loggade nästan en miljon in via tjänsten och vid premiärdagens stängning hade 230000 personer skickat in sina deklarationer elektroniskt.

I år tror Skatteverket att siffrorna kommer att öka.

– Vi har räknat med att vi kommer upp till en och en halv miljon besökare första dagen, säger Kay Kojer.

Han räknar med att det kan bli många som vill komma in på sajten även runt lunch och ikväll.

TT: Finns det anledning att fundera över om ni ska höja kapaciteten?

– Rent generellt så kan det ju framstå så just vid de här öppningsdagarna, att man kanske ska fundera på om man ska ha lite mer. Men annars har vi en välfungerande kapacitet och att köpa på sig mer är kostsamt och går inte att göra för att bara använda vid vissa toppar. Så det är en avvägningsfråga.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!