Digitalisering

”Designrouter” ska skydda dina uppkopplade prylar

Symantec har gjort en router som de vill att du ska visa upp hemma. Foto: Symantec
Symantec har gjort en router som de vill att du ska visa upp hemma. Foto: Symantec
Hemnätverket kan övervakas och hanteras via en app på telefonen. Foto: Symantec
Hemnätverket kan övervakas och hanteras via en app på telefonen. Foto: Symantec
Norton Core kommer att släppas under andra delen av 2017. Prislappen blir inledningsvis runt 2000 kronor. Foto: Symantec
Norton Core kommer att släppas under andra delen av 2017. Prislappen blir inledningsvis runt 2000 kronor. Foto: Symantec

CES 2017. Med sin hårdvarudebut satsar Symantec på säkerhet för sakernas internet.

Publicerad

Vad tänker du på när du tänker på en router? En besvärlig låda man gömmer undan i förrådet? Det gör inte Symantec. När it-säkerhetsföretaget nu ger sig in i hårdvaruvärlden är det med en router som ser ut som en geodetisk kupol, färgad i champagne eller granitgrå.

– Den här vill du ha framme, säger Gareth Lockwood, senior director på Symantec, om den iögonfallande Norton Core som premiärvisas på elektronikmässan CES i Las Vegas.

Lockwood tycker att Core ska ses som "ett konstverk". Men Symantec har inte utvecklat den för att vinna designpriser, utan för att skydda hemnätverk i den gryende sakernas internet-eran. Lockwood påminner om flera uppmärksammade hackerattacker under det senaste året, inte minst de som skett med hjälp av den skadliga programvaran Mirai. När stora sajter som Twitter, Reddit, Airbnb och Netflix tillfälligt slogs ut i oktober ifjol användes Mirai i en överbelastningsattack. Vapnen bestod av undermåligt skyddade internet of things-prylar som togs i besittning av hackarna.

Norton Core är Symantecs förslag till lösning på problemet: en router som övervakar alla uppkopplade apparater i hemmets nätverk.

– Med tanke på hur många enheter som används i hemmet i dag kan det vara svårt att skydda. Många av dem har sina egna tekniska plattformar och är omöjliga att installera säkerhetsmjukvara på. Det räcker med att en av dem råkar ut för ett intrång för att en hackare ska kunna komma åt hela hemnätverket, säger Gareth Lockwood.

Core installeras från en app på telefonen eller surfplattan. Det första den gör är att automatiskt identifiera hemmets alla uppkopplade enheter. Därpå kan användaren kontrollera, övervaka och finjustera nätverket via samma app. Symantec hävdar att deras router utgör en extra sträng gränskontroll med grundliga inspektioner av alla datapaket som skickas in och ut ur hemnätverket.

–Traditionellt sett har man kanske en granskning av statusen på paketets sidhuvud. Men vi går på djupet och tittar både på sidhuvudet och innehållet. Utöver det studerar vi hur datan ”agerar”. Andra routrar handlar mycket om att få datatrafik att passera, men vi kan även leda trafiken bort från nätverket och till exempel sätta den i karantän.

I mobilappen – som man förstås kan använda var man än är – får användaren ett samlat ”betyg” på hur säkert hemnätverket är. Den kan dessutom sätta gränser för datatrafiken för enskilda enheter eller strypa den helt och hållet. En annan möjlighet är att optimera bandbredden för exempelvis prestandakrävande uppgifter som onlinespel.

Gareth Lockwood medger att detta är standard även till andra routrar, men framhåller att Core ska vara så enkel som möjlig att använda. Han vill också försäkra oss om att Core-routern – sina speciella säkerhetsfunktioner till trots – medger snabb trafik och hög räckvidd.

– Vi har utvecklat Norton Gore från grunden och har noterat vilka funktioner som är avgörande när folk köper en router. Det är framförallt tre saker. Hög prestanda oavsett hur många enheter hemmet har. Det är räckvidd, man vill kunna komma åt sitt nätverk överallt i hemmet. Och sist men inte minst är folk trötta på att hantera sina routrar. Så därför såg vi till att man kan sköta sitt nätverk från mobilen.

Då återstår bara frågan om man nu kan överge sin säkerhetsmjukvara till datorn hemma? Man får anta att det vore tjänstefel av Lockwood att svara ja på den frågan.

– Routern och klienten kompletterar varandra. Det är fortfarande så att man måste ha ett säkerhetsprogram till sin dator för att skydda mot hot som exempelvis nätfiske. Men med Core har man framförallt ett skydd för alla andra uppkopplade saker hemma.

Gilla Ny Teknik på Facebook