Innovation
Deras träplattor håller byggnader svala helt utan el

Amerikanska och kinesiska forskare har tagit fram trä som effektivt reflekterar bort värme. Materialet är dessutom extremt starkt.
(Artikeln är uppdaterad)
Luftkonditionering av byggnader är en av de stora energislukarna globalt. Nu har amerikanska och kinesiska forskare utvecklat ett högteknologiskt trä som kan hålla hus svala utan att använda elektricitet, och kan därmed ge minskade koldioxidutsläpp.
Forskarna avlägsnade ligninet, som ger trä dess hårdhet, ur träets cellväggar med väteperoxid. Det som återstår är främst cellulosa. Materialet reflekterar synligt ljus samtidigt som det absorberar väldigt låga nivåer av strålningen nära infrarött (NIR). Det innebär att träet har fått kylande egenskaper, då den större delen av solljuset reflekteras bort från byggnaden – och en mycket liten del av värmen tar sig vidare in i huset.
För att se hur stor energibesparing materialet skulle kunna ge så simulerade teamet byggnader i 16 av USA:s delstater med varierande klimat. Med väggar och tak av trämaterialet kunde energiåtgången för kylning minskas med 20-35 procent. En nackdel är dock att materialet medför ökade kostnader för uppvärmning vintertid. Därför är det mest effektivt i regioner med ett varmare klimat. Det rapporterar the New Scientist.
Trät jämförbart med stålstrukturer
För att ge materialet styrka pressades cellulosafibrerna till plattor, som sedan behandlades med en vattenavvisande fernissa. Det manipulerade träet har en hög densitet och en mycket hög hållfasthet. Brottstyrkan ligger på cirka 404 megapascal, vilket gör materialet 8,7 gånger starkare än vanligt trä – och jämförbart med stålstrukturer.
Forskningen är ett samarbete mellan University of Maryland, University of Colorado, University of California samt Chinese Academy of Engineering. Arbetet har presenterats i den vetenskapliga tidsskriften Science.
Forskning kring att manipulera naturmaterialets egenskaper pågår bland annat vid KTH:s Wallenberg Wood Center. Genom att ta bort lignin ur björkfaner har forskarna skapat ett transparent trä som har en låg densitet, men samtidigt är hållbart, vilket Ny Teknik tidigare har skrivit om.