Innovation

Deras sensor hittar spår av jordnötter

Nima hävdar att deras jordnötssensor är träffsäker till 97,6 procent – och kan upptäcka 10 delar per miljon. Bakom skannern finns speciella antikroppar, egen hårdvara och en algoritm.

Publicerad

Två mycket allergiska MIT-studenter, Shireen Yates and Scott Sundvor, grundade Nima 2013. Duon lyckades få loss tio miljoner dollar för att utveckla en sensor som kan registrera gluten i mat – och hittills har användarna loggat 10 000 olika matvaror i den tillhörande appen.

Nu har Nima tagit nästa steg och utvecklat en jordnötssensor som kan upptäcka även väldigt små spår (10 delar per miljon) av jordnötsprotein. Då jordnötsallergi är potentiellt dödlig ställs höga krav på sensorn. Scannern har genomgått två testrundor, och enligt Nima hade sensorn då en träffsäkerhet på 97,6 procent.

För att scanna av maten sätter man in en bit i en engångstestkapsel. Den placeras sedan i enheten som tar reda på om det finns jordnötsprotein i maten. Redan efter fem minuter får man svaret. Enheten ansluter via Bluetooth till mobilen, och Nimas app visar din testhistorik, ett register över alla förpackade livsmedel som du har testat – samt en karta över restauranger som Nima har scannat för jordnötter.

Själva enheten kommer med testremsor som är laddade med antikroppar. Om det protein som man letar efter finns i maten så kommer antikropparna binda sig till dem – och detta alstrar en signal som registreras av Nimas elektronik och tolkas av en algoritm. När man skruvar på lockat mals provet, och med det sista varvet introduceras en speciell lösning som bryter bindningen mellan proteinet och övriga matmolekyler.

Antikroppar används regelbundet i laboratorietester för att upptäcka proteiner. Antikropparna är y-formade proteiner vars funktion är att binda sig vid specifika ytmolekyler, och Nimas kemister började med att utveckla antikroppar anpassade för att upptäcka gluten. Deras 13F6- and 14G11-antikroppar binder den del av proteinet som orsakar den allergiska reaktionen.

Det fanns förvisso antikroppar för gluten på marknaden tidigare, men ingen nådde upp till företagets krav. Nu har företaget lagt till jordnötter och i framtiden siktar Nima på att möjliggöra scanning för andra typer av nötter.