Digitalisering

De förutser vädret åt odlare

Miljoner småbrukare i Ghana ska senare i år få tillgång till lokala väderprognoser på sms. Bakom står unga svenska företaget Ignitia.

Publicerad

Blir det störtregn i dag, som kan ödelägga en nyplantering? Hårda vindar som kan riskera en lastning?

Lantbrukare i Ghana i Västafrika kan få svar på frågorna genom tvådagarsprognoser som görs i Stockholm. I vår lanseras en sms-tjänst från företaget Ignitia tillsammans med sydafrikanska mobiloperatören MTN Group, som finns i stora delar av Afrika.

Affärsmodellen är att leverera detaljerade prognoser på mycket lokal nivå. Kostnaden för tjänsten är låg, 0,50 dollar per månad. Å andra sidan finns upp till åtta miljoner småbrukare i Ghana.

Det finns väderprognoser i landet sedan tidigare, men de sker utan modern teknik och har låg tillförlitlighet, enligt Liisa Petrykowska, vd på Ignitia.

Hon startade företaget för tre år sedan. Under ett forskningsprojekt om Arktis var hon frustrerad av att det finns så lite vädersatellitdata över Arktis. Däremot finns väldigt mycket om områdena kring ekvatorn, såg hon – och så föddes idén.

Ignitia får satellitdata till en superdator i ett bergrum i Stockholm. Där processas all information med hjälp av en numerisk modell och algoritmer som företaget har utvecklat. Sedan visualiseras informationen automatiskt i Stockholm, innan den skickas till företagets meteorologer i Ghana.

– Där görs en ”meteorologisk handpåläggning”. Det har gått fem timmar sedan vi fick rådatan från satelliterna, och det har hunnit hända saker, säger Liisa Petrykowska.

Sms:et går ut tidigt på morgonen. Tidigare var de anställda på Ignitia uppe hela nätterna för att få prognoserna klara i tid.

– Men nu har vi lyckats automatisera processen, och ingen behöver vara uppe nattetid.

I det europeiska klimatet styrs vädret av högtryck och lågtryck som går att följa under lång tid. Kring ekvatorn är vädersystemet helt annorlunda, och drivs av att solen värmer upp jorden och skapar nederbörd i så kallade konvektiva processer. Vädret präglas av snabba dramatiska förändringar och stora variationer mellan platser som ligger nära varandra geografiskt.

Samtidigt har en vanlig småbrukare i Ghana små marginaler, där missöden med odlingarna får stora konsekvenser.

– Har de tillgång till väderprognoser kan de planera bättre. Det är av stor ekonomisk betydelse för dem, säger Hafen McCormick, som arbetar med forskning och utveckling på företaget.

Prognoser skickas fem dagar i veckan

Ignitia ska leverera prognoser för områden som är nio kvadratkilometer stora, i vissa fall tre kvadratkilometer.

Prognoserna gäller för två dagar och skickas ut fem dagar i veckan.

Kostnaden för en enskild småbrukare blir 0,50 dollar per månad.

Kooperativ och jordbruksföretag kan teckna avtal för sina medlemmar eller kunder. Informationen skickas på engelska.

Innovationsbron och Sting (Stockholm Innovation & Growth) har optioner på tio procent i Ignitia. Finansiering på 5 miljoner kronor har kommit från delägare och Vinnova, bland annat.