Digitalisering

Daydream View: Här är Googles nya vr-glasögon

Googles nya virtual reality-glasögon Daydream View. Foto: Google
Googles nya virtual reality-glasögon Daydream View. Foto: Google

Google växlar upp sin vr-satsning med ett par nya glasögon. Daydream View är tillverkade i tyg och ska säljas tillsammans med en handkontroll som ansluter till din smarta mobil via bluetooth.

Publicerad

Googles nya virtual reality-glasögon, som presenterades på tisdagen, är betydligt lyxigare än den variant av kartong – Google Cardboard– som sålts sedan 2014.

Den tydligaste skillnaden är att glasögonen numera är tillverkade i ett slag Jersey-material och finns i flera färger, bland annat ljusgrå och vinrött. Tyget ska ge produkten en mer naturlig känsla, uppger Google.

Systemet som används till glasögonen bygger på den nya Daydream-plattform som Google lanserade tidigare i år. För att kunna använda glasögonen behöver man dock stoppa in en mobiltelefon i en frontlucka, och i nuläget är det bara Google Pixel och Pixel XL – sökjättens pinfärska mobiler – som har stöd för systemet.

Analys:

Till skillnad från exempelvis Samsungs hjälm Gear vr levereras Daydream View med en slags fjärrkontroll som kopplas ihop med användarens telefon med hjälp av bluetooth.

Fjärrkontrollen har en pekplatta och ska kunna styras av fingerrörelser, men är också utrustad med gyroskop och accelerometer vilket gör det möjligt att använda handrörelser för att styra gränssnittet. Tidiga demonstrationer visar också hur det går att använda fjärrkontrollen för att rita i luften när man har glasögonen på.

I ett första skede kommer Daydream View bland annat gå att använda med program som Youtube, Streetview, Google foton och Play Movies, som är Googles digitala videotjänst, men på sikt även Netflix, HBO Now och andra populära tjänster.

Läs fler nyheter om Google här!

Spel väntas bli ett viktigt segment för vr, och en av de första titlarna som kommer till Daydream-plattformen är Wonderglade, som skapats av den svenska spelstudion Resolution Games.

Glasögonen släpps i november och kommer då få en prislapp på 79 dollar, vilket motsvarar cirka 780 svenska kronor.

Men när Daydream View ska komma till Sverige – och vad prislappen blir här – är ännu okänt.

Kolla in Googles nya glasögon i företagets egen presentation här nedanför.