Samhälle

Dataspel godkänt som adhd-behandling i USA

Endeavor Rx Foto: Craig Ferguson/MIT
Endeavor Rx Foto: Craig Ferguson/MIT

Nu kan amerikaner få digital racing utskrivet på recept. För enligt myndigheterna har tv-spelet en påvisad terapeutisk effekt.

Publicerad

Endeavor Rx är det första tv-spelet som har godkänts som behandlingsform av USA:s myndighet för läkemedel och livsmedel. Det rapporterar IEEE Spectrum. Spelet är utvecklat av Bostonbaserade Akili Interactive Lab men togs ursprungligen fram av neuroforskaren Adam Gazzaleys lab vid University of California.

Och vad som på ytan ser ut som ett racingspel handlar i själva verket om att kunna hålla fokus på flera saker samtidigt. Utmaningarna är formgivna för att stimulera hjärnan hos barn som behandlas för adhd.

– Endeavor Rx ser ut och upplevs som ett traditionellt spel men är väldigt annorlunda. Endeavor Rx använder spelmiljön för att presentera specifik sinnesstimulering parat med motoriska utmaningar designade för att rikta in sig mot och aktivera hjärnans prefrontala cortex. I takt med att barnet avancerar i spelet mäter tekniken konstant deras insats, och med hjälp av adaptiva algoritmer justeras svårighetsnivån samtidigt som upplevelsen av behandlingen anpassas efter varje enskild individ, säger Matt Omernick som är kreativ chef på Akili.

Psykologiska trick

Utvecklarna konstaterar att det finns otaliga spel som använder psykologiska trick för att manipulera användarna, och Akili ville utnyttja de här möjligheterna för ett ”lura” spelarna att göra något som istället är nyttigt för dem. Och företaget är inte först på banan med detta.

Redan förra året publicerade the Journal of Medical Internet Research en studie där man hade låtit patienter använda ett Pokémon-liknande spel för att rapportera sitt sinnestillstånd. Och deltagandet på 86 procent överträffade traditionell inrapportering via en digital journal, med ett deltagande på 78 procent.