Krönikor
”Dags för regeringen att agera”
KRÖNIKA. Företagen har gjort sitt för att öka konkurrenskraften. Nu är det regeringens tur att bidra, anser gästkrönikören Anders Ekdahl.
Allt fler tillverkande företag ser positivt på automation och allt fler planerar ökade investeringar i automation. Företagen gör det i syfte att öka konkurrenskraften. Andelen företag som svarat just så i Automathinks enkät Automationsindex är den högsta sedan starten 2011.
Det handlar om att förbättra lönsamheten, om att kunna ta nya affärer och om att få en bättre arbetsmiljö. På några år har stämningen vänt från överlevnad till utveckling. Men det har inte kommit utan ansträngning.
De mindre och medelstora tillverkande företagen har satsat fullt på att Sverige är ett land med en konkurrenskraftig industri. De har satsat med egna pengar, utan stöd från samhället. De har gjort sin del. Det stora antalet tillverkande företag är underleverantörer som sällan syns som kända varumärken.
Ändå finns de där som livsviktiga leverantörer till fordonsföretag, verkstadsföretag och andra som bidrar till bilden av Sverige internationellt. De är nödvändiga för många mindre orter där de är betydande jobbskapare.
Att Sverige är framstående på fordon är ingen hemlighet, men det är en högriskbransch som är utsatt för politik, lagstiftning och beskattning. Därtill är fordonsbranschen i början på stora teknikförändringar och helt nya beteendemönster hos kunderna.
För att säkerställa en fortsatt tillväxt och utveckling behöver samhället göra sin del. Det räcker inte med att sätta upp fler laddstolpar för elbilar längst med vägarna. Det räcker heller inte med att tala om digitalisering, internet of things och andra ”buzzwords”.
Det behövs medarbetare som har utbildning och kompetens att integrera affärssystem med produktion, att hantera individuella kundönskemål in i en fabrik och som kan ta till sig ny teknik.
När Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 utlovades en industrikansler, som sedan blev ett ”advisory board”, som avvecklades. Regeringen har tagit fram strategier för riskkapital, export och nyindustrialisering. Det görs ekonomiska satsningar på forskning och innovation som ofta landar inom andra delar av den offentliga sektorn. När mindre företag nämns ska de vara ”born globals” och ”start-ups”.
Satsningar och strategier i all ära, men vad har de skapat för resultat? Nyligen kom rapporter om att exportstrategins satsningar på utvecklingsländer inte givit vad man tänkt sig. Vore det inte ett spännande alternativ att satsa på utvecklingsföretag i Sverige som kan sälja till många länder i stället?
Varför finns det så sällan ”Sverige-montrar” med många små- och medelstora svenska företag på internationella mässor, när konkurrerande länders företag samlas bakom sina flaggor?
När ska regeringen göra sin del av arbetet för att Sverige ska vara en exporterande industrination?
Det behövs troligen inte mer resurser, men de behöver samlas och fokuseras kring aktiviteter som skapar konkret nytta. Sannolikt vore det bättre med färre, men tydligare strategier och satsningar. Nu har regeringen ett drygt år på sig till nästa val.
Presentera gärna planen för hur svensk industri ska växa och gör det både i Almedalen och i höstbudgeten. Och viktigast av allt är handling – och att det sker nu! Annars riskerar världen att springa ifrån oss.
Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, Sinf, och ordförande i tankesmedjan Automathink