Populärteknik

Då ska du byta disktrasan – enligt professorn

Foto: Marcus Schjött
Foto: Marcus Schjött

Hur ofta ska man byta disktrasan? Professor Marie-Louise Danielsson Tham guidar dig bland kökets bakteriefällor.

Publicerad

Många bakterieparadis finns det i våra hem. En av de värsta syndarna är ett av kökets mest använda redskap: disktrasan, som gömmer allt från e-coli till salmonellabakterier. Trots varningssignaler är vi nog många som väntar lite för länge med att byta ut den snuskiga trasan.

Materialet spelar ingen roll – virkad, i lin eller en vanlig Wettex – disktrasan drar åt sig bakterier.

– Disktrasan är en smittspridare i många kök, säger professor i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson Tham. Den är nästan alltid fuktig och ligger i ett varmt kök, det är en perfekt miljö för bakterier.

Danielsson Tham menar att man aldrig ska använda disktrasan för att torka bort köttsaft, från till exempel kyckling. Vad som då händer är att man sprider bakterierna vidare när man senare torkar av bordet, eller torkar sina barn runt munnen, som vissa gör.

– Använd i stället papper till den smutsiga ytan, säger professorn.

Kan man på något sätt förlänga ”livslängden” på en disktrasa?

– Man kan koka den en gång i veckan, se till att den torkar mellan användningarna, men framförallt undvika att använda den till ytor som kan sprida smittor.

När Marie-Louise Danielsson Tham gör bakterieodlingar brukar det vara så tätt mellan bakterierna att man inte kan urskilja bakteriekolonierna.

– Luktar man på en odling så brukar de lukta gammal mat.

När vet man om disktrasan är bör bytas ut?

– När den börjar lukta illa brukar vara ett tecken på att den ska bytas ut. Men den kan ju vara farlig långt innan. Många bakterier känner man inte lukten av, utan det man känner när det luktar illa är nedbrytningsprodukter, det vill säga bakteriernas avföring.

Finns det några dolda bakteriefällor i köket?

– Det finns olika munstycken på kranarna för att spara vatten. De brukar bli rätt geggiga. Man tror att vårt dricksvatten är rent, men det innehåller en del bakterier som i vattnet är ofarligt, men lätt fastnar i ett filter, säger Danielsson Tham.

Ny Teknik har tidigare skrivit om olika bakteriefällor i hemmet. Bland annat om hur ofta du ska byta dina lakan, och hur många gånger du kan använda din duschhandduk innan den bör tvättas. Tips: oftare än du tror.