Opinion

Cyberattacken – samhället måste markera tillbaka

Susanna Baltscheffsky är chefredaktör på Ny Teknik. Foto: David Magnusson
Susanna Baltscheffsky är chefredaktör på Ny Teknik. Foto: David Magnusson

LEDARE. Två meddelanden på Twitter i lördags kväll varnade för att den som sprider falsk propaganda kommer att drabbas av attacker. Sen gick flera av Sveriges största nyhetssajter - framför allt Bonniers och Schibsteds - ner i lördags kväll.

Publicerad

@_notJ är kontonamnet på Twitter. Hitta personen bakom, den som kan.

Det finns mycket att säga om attacken. De drabbade sajterna är byggda för att klara omfattande mängder trafik vid stora nyhetshändelser, men de volymer som riktades mot dem var övermäktig. De stora medieföretagen är skakade och måste se över sina säkerhetssytem som uppenbarligen inte var tillräckligt robusta. En läxa för dem.

Men det kanske allvarligaste är att någon eller några vill göra en så skarp maktdemonstration gentemot den oberoende journalistiken i Sverige. En ”vi kan om vi vill”-markering.

Vilka som ligger bakom är oklart, däremot verkar trafiken ha styrts från datorer i Östeuropa. Men hjärnorna bakom attacken kan befinna sig någon helt annanstans.

Många åsikter har uttryckts på sociala medier: hålen i It-säkerheten, om attacken verkligen var så samhällsfarlig – radio och tv var ju inte drabbade, att mainstream-media ändå inte är att lita på.

Viktigast nu är att samhällets markerar tillbaka. Att polisen lägger allt krut de har på att få fatt på förövarna, att lagstiftning gör det möjligt att döma skyldiga till den här typen av cyberbrott, där nationsgränser inte spelar någon roll. Annars riskerar helgens attack att uppfattas som ännu en i raden av överlastningsattacker. Vilka var det nu igen som har drabbats tidigare? Visst ja, Swedbank och Nordea i fjol, nyhetsbyrån TT och flera myndigheter 2012.

För att visa allvaret bakom attacken hade det också varit önskvärt med snabb information på vissa hemsidor. I söndags dröjde det till sen eftermiddag innan krismyndigheten MSB lade ut något alls om cyberattacken. Innan dess fick den undrande medborgaren nöja sig med en uppdaterad karta över var risken för gräsbränder är störst.

Även regeringen låg kvar med meddelanden från fredagen på sin sajt, bland annat om att uppmärksamma Earth Hour. Inrikesminister Anders Ygeman twittrade visserligen att attacken på det fria ordet var djupt oroande och att regeringskansliet följer läget noga. Men merparten av Sveriges invånare följer inte twitter.

Och it-minister Mehmet Kaplan uttalade sig inte alls, i söndags, såvitt jag kunde se.

Läs mer om helgens cyberattack mot media: