Populärteknik
Chans för glödlampans återkomst

Med en ny metod får glödlampan bättre verkningsgrad än LED-belysningen.
Sedan några år är de flesta typer av glödlampor för hembelysning förbjudna då de är stora energiförbrukare och bara omvandlar omkring tre procent av elektriciteten till ljus. Resten går bort som värmestrålning.
Men nu har forskare vid MIT i USA utvecklat en teknik som gör att en glödlampa kan få en verkningsgrad upp till 40 procent vilket kan jämföras med LED-belysningens verkningsgrad på 5 till 15 procent, skriver MIT i ett pressmeddelande.
Dessutom ger en glödlampa ett ljus som av många uppfattas som behagligare och varmare än vad alternativen erbjuder.
I den nya lampan omges glödtråden av en kristallstruktur som släpper igenom synligt ljus men absorberar värmestrålningen från glödtråden i form av osynligt infrarött ljus som reflekteras tillbaka till glödtråden där den absorberas och återutsänds som synligt ljus som kristallstrukturen alltså släpper igenom.
I teorin kan verkningsgraden bli upp till 40 procent men i den prototyp som forskarna byggt ligger den på 6,6 procent vilket redan det är en dubblering av traditionella glödlampors effektivitet och den samma som vissa typer av LED-lampor har, enligt MIT.
Vid sidan av att använda den nya tekniken för vanlig belysning kan den även förbättra verkningsgraden vid energiproduktion där värmen från exempelvis solen får ett ämne att glöda och sända ut ljus som omvandlas till el i en solcell.
Men forskarna vill ännu inte spekulera så mycket om någon praktisk användning utan säger att det viktigaste resultatet av forskningen är utvecklingen av en metod för att styra och kontrollera värmestrålning.