Innovation

Chalmersforskare utvecklar energisnål böjbar färgskärm

Forskare vid Chalmers har fått 30,7 miljoner kronor för att utveckla en tunn, energisnål och böjbar färgskärm.
Chalmersforskaren Andreas Dahlin är projektledare för utvecklingen av det böjbara elektroniska pappret i färg.
Forskare vid Chalmers har fått 30,7 miljoner kronor för att utveckla en tunn, energisnål och böjbar färgskärm. Foto: Chalmers

Forskare vid Chalmers får 30,7 miljoner kronor för att utveckla en tunn, energisnål och böjbar färgskärm, som ska funka bra även i solsken. "Nu kan vi satsa stort", säger projektledaren Andreas Dahlin.

Publicerad

Det hela började av en slump runt år 2015. Chalmersforskaren Andreas Dahlin, docent i kemi och kemiteknik, jobbade med färgade, nanometertunna metallskikt, som skulle användas för att utveckla nya sensorer. Hans doktorand upptäckte i försök vid Linköpings universitet att ytan med hjälp av ledande polymerer kunde ändra färg starkt genom elektrisk kontroll. Det blev upphovet till idén att utveckla ett energieffektivt, tunt och böjbart elektroniskt papper i färg, som inte skickar ut något eget ljus utan bara reflekterar det från andra ljuskällor.

– De skärmar som används i dag och skickar ut ljus är så effektiva de kan bli. Det krävs en viss mängd ljus för att vi ska kunna se det som visas, och det kräver en avsevärd mängd energi och ström, framför allt när man är utomhus och det är ljust. Genom att ha en skärm som reflekterar ljus blir strömförbrukningen nästan noll. Att spara energi är den stora drivkraften för mig, säger Andreas Dahlin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här