Digitalisering

Chalmers testar blixtsnabb mobil

Blixtsnabb nerladdning av filmer till mobilen, supersnabbt internet på tåget eller trådlös överföring av högupplöst tv. Det kan bli vardagsmat sedan Chalmersforskare visat att det går att få trådlös överföring i 60 gigahertzbandet att fungera i en stökig miljö.

Publicerad

Industrin har länge kastat lystna blickar på frekvensbandet mellan 57 och 64 gigahertz. Här finns möjligheten till supersnabb kommunikation på tåg, flygkabiner och andra slutna rum så länge väggar inte stoppar de högfrekventa signalerna. Dessutom är bandet ”fritt” och kan användas av alla – utan dyra licenser.

Men fram till nu har ingen lyckats få den trådlösa tekniken att fungera i en mer vardaglig miljö, kommunikationen har brutits så snart någon passerat antennloben.

Den saken kan det bli ändring på nu när forskare vid Chalmers och Fraunhofer Heinrich Hertz Institut gemensamt hittat ett sätt att komma runt problemet. Tricket är att ta flera sändare och mottagare till hjälp när signalen ska överföras. På så sätt kommer samma signal att gå lite olika vägar, och nå mottagarantennerna med en viss tidsförskjutning. Väl hos mottagaren återskapas den ursprungliga signalen med hjälp av nyutvecklade algoritmer.

- Demonstrationen i Dresden, där vi överförde okomprimerade HDTV-bilder live, var första gången någon visade att det går att göra så här. Vi arbetade intensivt veckorna innan för att få ihop systemet, säger Herbert Zirath, professor i höghastighetselektronik vid Chalmers

Den lyckade demonstrationen visar att kretstekniken i 60 gigahertzbandet nu har kommit upp på systemnivå. Det är goda nyheter för mobiltelefontillverkare och operatörer som funderar på tillämpningar i det höga frekvensbandet. Dit hör bland annat datakiosker där filmer kan laddas ner i mobilen på nolltid, samt supersnabb överföring mobiler emellan. Här kommer att gå undan när datatakter på flera gigabit per sekund plötsligt kan bli verklighet.

- Om några år finns kretsarna i mobilerna, det är jag övertygad om , säger Herbert Zirath.