Innovation
Chalmers bygger svensk kvantdator
Miljardstöd till forskning ska bana väg för en svensk kvantdator med minst 100 kvantbitar.
En forskargrupp på Chalmers i Göteborg har arbetat i 20 år med att utveckla kvantteknologi. Nu får forskningen skjuts av en donation på 600 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
- Vårt mål är en fungerande kvantdator med åtminstone hundra kvantbitar. En sådan har långt större beräkningskraft än dagens bästa superdatorer och kan exempelvis utnyttjas för att lösa optimeringsproblem, avancerad maskininlärning, och tunga beräkningar av molekylers egenskaper, säger Per Delsing, professor i kvantkomponentfysik vid Chalmers, i ett pressmeddelande.
Han ska leda det nya Wallenberg Centre for Quantum Technology, där även KTH och Lunds universitet ska delta, liksom flera svenska företag som också bidrar med pengar – sammanlagt blir det nära en miljard kronor. Forskningsprogrammet är tioårigt, och ska rekrytera ett 50-tal forskare.
Läs mer: Deras router kan styra en enskild foton
Förutom Chalmers huvudprojekt ska forskningsprogrammet utveckla fler delar av kvantteknologin – kvantsimulatorer, kvantkommunikation och kvantsensorer. Forskningsprogrammet ska "sätta Sverige på kvantteknologikartan" enligt stiftelsens ordförande Peter Wallenberg Jr.
En kvantdator hanterar data med kvantbitar, också kallade qbits. De kan samtidigt vara både en etta eller en nolla, till skillnad från i vanliga datorer där en bit har antingen värdet ett eller noll. Skillnaden gör att en kvantdator har mycket större kapacitet, men gör den också mer känslig.
På Chalmers har forskningen kretsat kring supraledande kvantbitar.
När Ny Teknik var på besök för fem år sedan berättade forskargruppen om en router för enstaka mikrovågsfotoner som de hade byggt, som används för att styra fotoner. En sådan router kan bli viktig för att styra information i en kvantdator, eller skicka information mellan kvantdatorer.
Chalmersforskarna berättar i en film om ”The Quantum revolution”.