Innovation

Cementsprej skyddar mot jordbävning

Genom att spruta en ny cementblandning på byggnader kan de skyddas mot jordbävningar. Tester visar att materialet klarar 9 på Richterskalan.

Publicerad

Materialet i blandningen har skräddarsytts för att det ska bli starkt och töjbart likt stål. När det sprejas på en byggnad i ett tunt lager fungerar det som en förstärkning mot seismiska rörelser.

Forskarna vid University of British Columbia, UBC, som har utvecklat materialet kallar det för EDCC (eco-friendly ductile cementitious composite, vilket ungefär betyder miljövänlig smidig cementkomposit).

- Vi har förstärkt materialet med fibrer, vilket gör det extremt tänjbart. I stället för att brytas så böjs det och fortsätter att ta emot stötar, säger professor Nemy Banthia i en film som universitetet har publicerat.

EDCC består av cement och polymerbaserade fibrer, samt flygaska och andra industritillsatser. Genom att ersätta nära 70 procent av cementen med flygaska, som är en industriell restprodukt, minskar utsläppen av växthusgaser som tillverkningen ger upphov till.

Materialet har testats i simulerade jordbävningar.

- Vi sprejade flera väggar med ett tio millimeter tjockt lager med EDCC, vilket är tillräckligt för att förstärka de flesta innerväggar mot seismiska stötar, säger Salman Soleimani-Dashtaki, doktorand på University of British Columbia, i ett pressmeddelande.

Väggarna utsattes till exempel för motsvarigheten till 2011 års jordbävning i Tohoku i Japan, som nådde 9,0 på Richterskalan.

- Och vi kunde inte knäcka dem, berättar Salman Soleiman-Dashtaki.

I universitetets film redogör han för att väggarna som hade förstärkts med EDCC klarade 200 procent av styrkan i Tohoku-jordbävningen.

- Samma vägg utan förstärkningen brukar vanligtvis kollapsa vid 60-65 procent, säger han.

Nu ska materialet användas för att förstärka Dr Annie B Jamieson Elementary School i Vancouver.

- Den här UBC-utvecklade tekniken kan rädda livet inte bara på invånare i British Columbia, utan också på medborgare över hela världen, säger regionalpolitikern Melanie Mark i pressmeddelandet.

Enligt forskarna kan materialet även användas för att skydda industrigolv, pipelines och trottoarer mot seismisk aktivitet.