Digitalisering

Bråttom anpassa företagets dataskydd

Snabbkoll på förordningen – här är de viktigaste punkterna. Grafik: Jonas Askergren
Elisabeth Jilderyd på Datainspektionen märker ett stort intresse för vad dataskyddsförordningen innebär. De kurser myndigheten ger räcker inte till.
Börjar gälla 25 maj 2018.

Klockan klämtar: Det är mindre än ett år kvar tills dataskyddsförordningen träder i kraft. Och för den som inte lever upp till den nya, tuffa lagen väntar hårda straff.

Publicerad

När det gäller digitaliseringen av Europa hade hon redan tagit ett par mindre skalper. En var att sätta en gräns för roamingavgifterna. En annan var lanseringen av toppdomänen .eu. Om det hade funnits en funnits en Richterskala för politiska reformer hade ingen av de insatserna gett något större utslag. Men det Viviane Reding föreslog i januari 2012 var rena jordbävningen.

Google har kallat Allmänna dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) den viktigaste europeiska lagstiftningen kring medborgarnas privatliv på 20 år. Facebook och andra teknikbolag har skickat plan fulla av lobbyister med destination Bryssel. Målet har varit att om möjligt få EU att späda ut koncentratet av nya rättigheter för privatpersoner i medlemsländerna, och skyldigheter för den som hanterar deras personuppgifter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här