Digitalisering

Branson utmanar Stenbeck

Richard Branson. Foto: Virgin Group
Richard Branson. Foto: Virgin Group

Den brittiske superentreprenören Richard Branson är på väg in i Sydamerika med sitt mobilbolag Virgin Mobile. Därmed utmanar han Jan Stenbecks skötebarn Millicom, börsnoterat i Stockholm.

Publicerad

Luxemburgbaserade Millicom, det företag som Jan Stenbeck grundade i USA på 1970-talet, är en av de största mobiloperatörerna  i Centralamerika, Sydamerika och Afrika.

I Centralamerika har Millicom en marknadsandel på 54,4 procent, i Sydamerika 18,6 procent och i Afrika 31,7 procent.

I många länder i Syd- och Centralamerika är Millicom tvåa efter jätten America Móvil och dess olika dotterbolag, som kontrolleras av Carlos Slim, världens rikaste person.

Men nu vill entreprenören Richard Branson ta en tugga av den lönsamma mobilmarknaden i Sydamerika, rapporterar Financial Times.

Bransons Virgin Group har ingått ett strategiskt partnerskap med mobiloperatören Tribe Mobile, som funnits länge i Sydamerika och Centralamerika.

Tillsammans ska de investera 300 miljoner dollar över fem år i åtta sydamerikanska länder, inklusive Colombia som är ett starkt fäste för Millicoms dotterbolag Colombia Movil.

Millicom, som offentliggjorde sin halvårsrapport på tisdagen, ökade sin omsättning med nästan 15 procent till 1,12 miljarder dollar.

Samtidigt meddelar Millicom att man gjort en stor sale-lease-back-affär i miljardklassen med företaget American Tower Corporation.

ATC köper genom ett nybildat dotterbolag, ATC Infraco, 2 126 mobilmaster i Colombia av Millicom för 182 miljoner dollar kontant. Det motsvarar 1,1 miljarder svenska kronor.

Millicom hyr sedan tillbaka masterna av ATC Infraco. Enligt ett pressmeddelande kommer Millicoms och dotterbolaget Colombia Moviles aktieägare att erbjudas att teckna aktier i ATC Infraco.