Webbtv

Bränsletanken rymmer en kopp

Bilar studsar över den gropiga banan. Motorerna surrar. Den enda skillnaden är att fordonet är fem decimeter långt. ”Under skalet” har brutit upp en minibil.

Publicerad

RC-racing, tävlingar med modellbilar, är ingen barnlek. Här hålls tävlingar upp till VM-nivå, och fordonen trimmas till att köra om sina konkurrenter med raffinerade metoder. Ny Tekniks webbteveprogram ”Under skalet” har besökt RC-klubben MHF Skarpnäck, för att titta närmare på ett av de små fartmonstren.

Efter testturen är det dags att titta in under chassit. För precis som vid andra biltävlingar måste tekniken vara perfekt om fordonet ska ha en chans att vinna. På den uppbrutna versionen syns bränsleslangar och överdelen av motorn. Niklas Månsson berättar om hur han arbetar för att hålla sin bil i toppskick:

Programledarna Jan Herrlin och Cecilia Dahlgren möter upp RC-föraren Niklas ”Nille” Månsson vid klubbens bana, där de först får en demonstration av bilen: en japanskdesignad liten rackare av märket Kyosho. Bilen startar i en ramp, och studsar i full fart över banans kullar, utan att ta skada av de höga hoppen.

– Jag brukar se till att filtret är bytt och rent, så att motorn får frisk luft.

– Här har vi stötdämparna som är en av de viktigaste delarna på bilen, för att den ska få grepp. Det är de som ser till att chassit och däcken har tryck mot backen, säger han och pekar ut miniatyrdelarna.

Stötdämparna innehåller silikonolja, Niklas Månsson berättar att typen av olja varierar beroende på hur banan och väderleken ser ut:

– Är det väldigt gropigt och halt, som härute, så kör vi en tunnare olja, eftersom det är rätt kallt också.

RC-bilar kan antingen tankas med bränsle eller vara batteridrivna. Modellen som ”Under skalet” spanar in tankas med bränsle:

– Vi kör med metanol, som innehåller någonstans mellan 20 och 25 procent nitro. Det går i ungefär 123 milliliter i tanken och vi kan köra ungefär 10 minuter på det, berättar Niklas Månsson.

För att få en uppskattning om hur mycket det är kan nämnas att måttenheten ”kaffekopp” är på 150 milliliter.

Allt på bilen får bytas ut, förutom chassiplattan. Men den som blir sugen på att förbättra bilens kapacitet bortom det som tillåts får det svårt, bilarna kontrolleras mellan varje heat.

Försöker man manipulera mycket?, undrar programledaren Jan Herrlin.

– Man försöker ligga nära gränserna, för att få en så optimal bil som möjligt, svarar Niklas Månsson.

Bilen i inslaget

Programledarna Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas. Cecilia är kvalitetschef, Jan är expert på kretskortsdesign.

Samtliga avsnitt i webb-tv-serien kan ses på nyteknik.se/underskalet.

Märke: Kyosho.

Modell: MP9 TKI4.